Ja i sad posle toliko godina sa detinjastim nemirom osećam miris jedne uglancane kartonske kutije u kojoj su, iz godine u godinu „odmarali“ ti majčini slatki čarobni keksići.
Pravile su ga naše majke i bake. Nijedna svadba, slava, doček nove godine ili rođendan nije mogao proći bez domaćeg keksa. Zato što je ukusan, ali i praktičan.
Brzo se pravi i časkom „izbaci“ i količina za veći broj gostiju. I ne samo to. Uz kaficu, čaj ili vince mogu da se grickaju danima posle. Svakim danom, sve su ukusniji.
A ja i posle toliko godina sa detinjastim nemirom osećam miris jedne uglancane kartonske kutije. Mirisna, čak i kada je prazna. Da otkrijem tajnu.
Taj nezaboravni miris dolazio je od slatkih čarobnih keksića, koje je majka pravila i iz godine u godinu, svaki put odlagala u tu istu kutiju. Kutije više nema. Ostale su samo uspomene i ovaj recept koji podseća na lepe dane.
3 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanila šećera
½ kesice praška za pecivo
250 gr masti
1 izrendana korica od limuna
800 gr brašna
KORAK 1: Prvo mikserom umutiti sve navedene sastojke osim brašna. Zatim postepeno dodavati brašno i nastaviti mešanje varjačom ili dodatkom za testo na mikseru. Na samom kraju masu zamesiti rukama na brašnjavoj radnoj površini. Gotovo testo treba da bude glatko i malo tvrđe, ali ni pretvrdo ni premekano.
KORAK 2: Fiksirati kalup (dodatak) na mašinu za mlevenje mesa, napuniti mašinu i sasvim lagano proterivati kroz njega spremljeno testo. Kolačiće formirati na željenu dužinu i redjati u pleh obložen pek papirom.
KORAK 3: Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C 15-tak minuta. Gotovi su kad kad odozdo dobiju braonkastu boju, a sa gornje strane ostanu belkasti i sasvim malo zarumene.
Mogu se poslužiti posuti sa šećerom u prahu uz čaj ili kafu. Treba znati da su za jelo najukusniji posle nekoliko dana.
– Ohlađene keksiće možete umočiti do pola u čokoladu i posuti seckanim oršastim plodovima, kokosom ili sl.
– Pre nego zamesite testo, ukoliko želite možete brašnu dodati kokos, izrendanu čukoladu ili (i) orašaste plodove.
– Ukoliko ne koristite mast, zamenite je puterom ili margarinom, pri čemu će se izmeniti odnos brašna i masnoće. Najbolje je, u tom slučaju, postepeno dodavati brašno dok ne postignete potrebnu tvrdoću testa.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Domaća pašteta od šampinjona kao kavijar
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare