Četvrti jul je dan kada se obeležava nekoliko značajnih datuma. Svako slavi svoj, a ja sam rešio da dobrim letnjim zalogajem obeležim Svetski dan Cezar salate.
Cezar salata je valjda najpoznatija i najpopularnija OBROK SALATA na svetu. Nema nikakve veze sa rimskim imperatorom Julijem cezarom, već sa njegovim imenjakom, italijanskim emigrantom Cezarom Kardinijem, koji je izmislio ovo jelo 4. jula 1924. za njegove restorane u Meksiku i SAD.
Legenda kaže da je Kardinijeva kuhinja ostala bez zaliha i da je improvizovao ovu salatu sa sastojcima koji su mu se našli pri ruci. Njegova Cezar salata se, do danas održala kao savršen obrok za vrele, letnje dane. Dan njenog nastanka, 4. jul, proglašen je za Svetski dan Cezar salate. Otuda reših da je spremim baš danas i sa vama podelim ovaj lep recept.
3 glavice zelene salate
300 gr pilećeg filea
100 gr naribanog parmezana
Za krutone:
2 kašike rastopljenog putera
1 kašika maslinovog ulja
2 čena iseckanog belog luka
kockice kruha bez kore
so i biber po ukusu
Za preliv (dresing):
oko 4 kašike majoneza (ili pavlake)
i kašika limunovog soka
1 kašika senfa
malo maslinovog ulja
3 čena iseckanog belog luka
so i biber
KORAK 1 – krutoni: Kriške hleba (najbolje crnog tosta) bez korice premazati sa mešavinom otopljenog putera, maslinovog ulja, belog luka, malo soli i bibera. Tako premazan hleb iseći na kockice i pržiti ih na srednjoj temperaturi uz neprestano okretanje, sve dok ne postanu rumene i hrskave. Ako vam ne smeta ova letnja vrelina, ovo je bolje uraditi u rerni.
KORAK 2 – meso: Izgrilovati nešto deblje šnicle od pilećeg filea i posoliti ih pred kraj pečenja. Kada su gotove iseći ih oštrim nožem na tanje režnjeve (rezance).
KORAK 3 – zelena salata: Najbolje je površinske listove odvojiti, a upotrebiti sveže listove iz sredine glavice zelene salate. Prvo ih oprati, posušiti i iseći na trakice.
KORAK 4 – preliv (dresing): Dobro umutite maslinovo ulje i majonez (ili pavlaku) sa belim lukom, sokom od limuna, malo posolite i pobiberite. Ako volite nešto ređi preliv dodajte malo jogurta.
Servirajte ovaj letni doručak ili ručak ne neki lep oval i uživajte.
– Ako imate vremena pripremite vaš domaći majonez od svežih žumanaca i maslinovog ulja. Ovako spremljen, sastavni je deo originalnog recepta Cezar salate, a i zdraviji je.
– U Cezar salatu idu i inćuni ili sardele. Ako Vam paše ta kombinacija izgnječite ih viljuškom i sa ostalim sastojcima obogatite dresing.
– Mnogi proprže pancetu i hrskave režnjeve slaninice stavljaju u salatu, a na masnoći od nje prže krutone.
Prijatno, želi vam Majstor amater!