Kuva Majstor amater: Čokoladni pišinger – rimejk pedesetih

Gastro 20. maj. 202112:06
Podeli:
Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Pišinger oblande su zaista bile hit generacije pedesetih godina. I sam pamtim slast te poslastice, koju su naše majke redovno pravile i uvek, za nas decu ili goste, brižno čuvale i uvek imale u „šteku“.

Ovaj običan i jednostavan, ali kolač savršeno uparenih ukusa čokolade, šećera, putera i orašastih plodova izmislili su čuveni bečki poslastičari, otac i sin Leopold i Oskar Pišinger. Zbog te jednostavnosti čokoladni karamel pišinger je često pravljen i ona mu nije smetala da bude na dobrom glasu kao „kralj oblandi“ (chocolate caramel wafer). Iako su danas zapostavljene, pišinger oblande su doista bile hit generacije pedesetih godina. I sam pamtim slast te poslastice, koje su naše majke redovito pravile i uvek, za nas decu ili goste, brižno čuvale i uvek imale u „šteku“.

O autoru:

Sećam se i pošalica koje smo pravili povodom asocijacija koje je, kod nas dece, izazivalo nama smešno ime omiljenog kolača – „pišinger“! Za mnoge današnji recept može biti i rimejk slasti, bezbrižnosti i dobrog raspoloženja pedesetih godina.

Sastojci:

1 veće pakovanje oblandi

6 jaja

250 gr putera ili margarina

300 gr šećera

250 gr čokolade za kuvanje (minimum 40% kakaoa)

Za glazuru:

200 ml slatke pavlake

150 gr čokolade za kuvanje (minimum 40% kakaoa)

malo pečenih seckanih lešnika za posipanje

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Fil za oblande: U metalnoj šerpi mikserom umutiti jaja i šećer. Šerpu sa umućenim jajima staviti u drugu nešto veću šerpu sa vodom koja vri, i to tako da voda donje šerpe bude prst, dva ispod dna šerpe sa jajima. Uz neprekidno mešanje ručnom mešalicom, jaja kuvati na pari 10 minuta. Potom dodati čokoladu za kuvanje i nastaviti, uz stalno mešanje, kuvanje na pari narednih 10 minuta, sve dok se čokolada ne rastopi i dok se ne dobije fin gusti krem. Znaćete da je fil gotov kada ispod varjače, koja se prevuče po dnu šerpe, ostane vidljiv trag. Tada treba dodati puter ili margarin uz mešanje varjačom dok se ne rastopi.

KORAK 2: Skinuti fil sa vatre i sačekati da postane mlak. Dakle, početi filovanje kremom koji nije ni vruć ni hladan, već mlak. Oblande okrenuti tako da ravna strana bude na dole, pa nanositi krem na gornju – hrapavu stranu i razmazivanjem popunjavati sve otvore. Nafilovanu oblandu
preklopiti sledećom i blago pritisnuti rukama da se „zalepi“. Sve to ponavljati, vodeći računa da se fil ravnomerno rasporedi i pokrije površine svih pet oblandi, koliko ih je u pakovanju. Na kraju oblande pritisnuti nekim predmetom preko cele površine i ostaviti dva sata da se stegnu u frižideru.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

KORAK 3: Fil za glazuru: Slatku pavlaku zagrejati da provri, smanjiti vatru, pa dodati čokoladu i neprestano mešati sve dok se čokolada ne otopi. Prohladiti je i kada bude mlaka preliti i „razvući“ po celoj površini pišingera. Zarad lepog izgleda, ali i boljeg ukusa, može se po želji posuti naseckanim lešnikom ili nekim drugim orašastim plodovima. Kada se glazura stegne, pišinger izrezati na kolačiće i poslužti.

Napomena: ako želite, možete korak 3 preskočiti, odnosno glazuru izostaviti.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra: Majstor amater: „Lepljivi specijalitet“: Goveđi rep u saftu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar