Ako i niste vegan(ka), burger od povrća vam može biti osvežavajuća promena i „odmor“ od učestale konzumacije mesa.
Kao osnov za pripremu ovakvih burgera može se koristiti bilo koje povrće, od pasulja, krompira, mrkve, kelja, batata, blitve, tikvica, pa sve do spanaća.
Moj današnji predlog za vas je burger od tikvica i sira. U ovom gastro žanru, to jelo je za mene sam VRH! Ako već niste, uverite se sami.
500 g tikvica
1 jaje
oko 100 g brašna
150 g narendanog kačkavalja
1 kašika rendanog parmezana
½ veze sveže mirođije
so, biber
*
prezle
ulje
KORAK 1: Narendati tikvice (nije ih potrebno guliti), posoliti i posle 10 minuta, kad puste vodu ocediti. Pobiberiti ih, dodati mirođiju i sireve, pa sve dobro izmešati sa jajima i brašnom. Smesa ne sme imati mnogo tekućine, pa ako je retka dodati još prezli, ali ne preterivati, da ne bi bila pretvrda.
KORAK 2: Uzimati kašiku po kašiku smese, rukama oblikovati burger i svaki pažlivo posuti prezlama.
Pržiti ih u teflonskom ili keramičkom tiganju na malo ulja i srednjoj vatri po 5 minuta sa obe strane, odnosno dok ne porumene.
Gotov burger spakujte u burger-zemičke, uz dodatke po želji. Ja obavezno lepinju prvo namažem sa pavlakom u koju sam dodao sitno seckan beli luk, a za one koji žele dodatni ukus mirođije, idealan izbor je umak od mirođije. Naravno na raspolaganju su i kolutovi crnog luka, kriška paradajza, list zelene salate…
Ovako spremljen burger možete zamrznuti i sebi olakšati pripremu jela kada dođete umorni sa posla.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Ima dana za megdana, pa i za moj AJS – KAFE
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: