24.8. (a) Burger od tikvica i sira. Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Ako i niste vegan(ka), burger od povrća vam može biti osvežavajuća promena i „odmor“ od učestale konzumacije mesa.

Kao osnov za pripremu ovakvih burgera može se koristiti bilo koje povrće, od pasulja, krompira, mrkve, kelja, batata, blitve, tikvica, pa sve do spanaća.

O autoru:

Moj današnji predlog za vas je burger od tikvica i sira. U ovom gastro žanru, to jelo je za mene sam VRH! Ako već niste, uverite se sami.

Sastojci

500 g tikvica

1 jaje

oko 100 g brašna

150 g narendanog kačkavalja

1 kašika rendanog parmezana

½ veze sveže mirođije

so, biber
*

prezle

ulje

24.8. (b) Burger od tikvica i sira. Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Narendati tikvice (nije ih potrebno guliti), posoliti i posle 10 minuta, kad puste vodu ocediti. Pobiberiti ih, dodati mirođiju i sireve, pa sve dobro izmešati sa jajima i brašnom. Smesa ne sme imati mnogo tekućine, pa ako je retka dodati još prezli, ali ne preterivati, da ne bi bila pretvrda.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Uzimati kašiku po kašiku smese, rukama oblikovati burger i svaki pažlivo posuti prezlama.
Pržiti ih u teflonskom ili keramičkom tiganju na malo ulja i srednjoj vatri po 5 minuta sa obe strane, odnosno dok ne porumene.

Posluženje

Gotov burger spakujte u burger-zemičke, uz dodatke po želji. Ja obavezno lepinju prvo namažem sa pavlakom u koju sam dodao sitno seckan beli luk, a za one koji žele dodatni ukus mirođije, idealan izbor je umak od mirođije. Naravno na raspolaganju su i kolutovi crnog luka, kriška paradajza, list zelene salate…

24.8. Burger od tikvica i sira. Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Ovako spremljen burger možete zamrznuti i sebi olakšati pripremu jela kada dođete umorni sa posla.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Ima dana za megdana, pa i za moj AJS – KAFE

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar