Vijetnamska kafa
Vijetnamska kafa; Foto: dave stamboulis / Alamy / Alamy / Profimedia

Jaja su gotovo nezaobilazna namirnica u svakom domaćinstvu, ali postoje neke varijante u kojima ne možemo ni da iz zamislimo. U kafi na primer. Međutim, u nekim krajevima sveta zapravo jaja stavljaju u kafu kako bi bila kremastija i punijeg ukusa.

Najpoznatije kafe s jajima su skandinavska i vijetnamska.

Kafa s jajima u skandinavskom stilu uglavnom se pravi na srednjem zapadu SAD. Prema legendi, ovaj način pripreme kafe nastao je na putu iz Švedske u Ameriku u kasnim 1800-ima, piše Index.hr. To je postala neka vrsta tradicije za luteranska crkvena okupljanja skandinavskih Amerikanaca, koja se ponekad naziva i „kafa u crkvenom podrumu“.

U poređenju s vijetnamskom kafom s jajima, skandinavska za pripremu koristi celo jaje, a ne samo žumance. Takođe se meša u procesu pravljenja kafe umesto da se izlije tek kasnije na vrh.

Kako je napraviti? Pomešajte mlevenu kafu, malo vode i celo jaje s ljuskom. Ubacite u lonac s vodom, a kad prokuva, ugasite vatru i ostavite nekoliko minuta, procedite, pa onda poslužite.

Pročitajte još:

Vijetnamska kafa s jajima, ili ca phe trung, tradicionalno se sprema sa žumancima, šećerom, kondenzovanim mlekom i kafom. Priprema se kod kuće, ali se i služi u kafićima po Vijetnamu. Nastala je navodno nakon Vijetnamskog rata, kad je zbog trgovačkog embarga nedostajalo svežeg mleka, a kao zamena za mleko korišćeno je umućeno žumance.

Napitak se priprema mućenjem žumanaca sa zaslađenim kondenzovanim mlekom oko 10 minuta dok ne nastane prozračna i kremasta smesa. U šoljicu ulijte pola šoljice crne kafe, a zatim na to istu količinu penaste smese jaja i kondenzovanog mleka. Za vegansku varijantu koristi se kokosovo mleko.

Budući da se vijetnamska kafa od jaja priprema od žumanaca i kondenzovanog mleka, često se ukusom poredi s likerom od jaja.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar