krema karalana
Foto: Uros Zunic / Alamy / Alamy / Profimedia

Španska verzija francuskog krem brulea popravlja raspoloženje u trenutku, zato je vreme da je isprobaš što pre.

Priča kaže da prvi recept za katalonski krem potiče još iz 14. veka, čak tri stotine godina pre prvog zabeleženog traga o mnogo poznatijem krem bruleu.

Sastojci:

1 šolja šećera

4 žumanceta

1 kašičica gustina

1 štapić cimeta

korica 1 limuna ili pomorandže

2 šoljice mleka

Pročitajte još:

Priprema:

U posudi umuti žumanca i ¾ šolje šećera dok smesa ne postane penasta. Dodaj cimet i koricu limuna ili pomorandže, mleko i gustin. Smesu stavi na vatru postepeno je grejući i stalno mešajući. Nemoj čekati da se sasvim zgusne, pa da je smakneš s vatre već je skloni čim osetiš da se malo teže meša. Tako ćeš dobiti glatku i kremastu teksturu. Potom skloni štapić cimeta i mlečni krem rasporedi u četiri do šest posudica.

Pusti da se prohladi, pa stavi u frižider na tri sata. Pre serviranja ravnomerno rasporedi ostatak šećera po kremu i karamelizuj ga. Najbolje je da posude nakratko staviš u rernu ili miktotalasnu pećnicu dok se po kolaču ne stvori lepa braon korica. Po želji ukrasi omiljenim voćem.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar