U najpoznatijoj čačanskoj varošici u petak je počela 20. Kupusijada. A specijalitet iz zemljanog lonca uopšte nije jeftin.
Ekipa Nove posetila je ovu privredno-turističku manifestaciju u Mrčajevcima, a majstori kulinarstva su nam otkrili koji tajni sastojak daje savršen ukus svadbarskom kupusu.
Verovali ili ne, to je ljubav.
Petar Janković kaže za naš portal da je vrstan kuvar i napravio je tri lonca svadbarskog kupusa.
„Kiselili smo ga dva meseca. Taj postupak se sprovodi uz vodu i so. Nakon toga se mora preparati, ako je prekiseo“, objašnjava naš sagovornik.
Za njegov recept presudna je ljubav.
„Neophodno je dosta ulja, slanine, junetine i svinjetine. Tri lonca smo pripremili, a danas smo predali i uzorak žiriju“, pričao on, pa dodaje da je 2016. bio pobednik zajedno sa svojom ekipom.
„I sad se nadamo nekoj nagradi, ali je velika konkurencija. Ima bar 13 takmičarskih timova, a kuvanje je trajalo oko 12 sati“, ističe.
Mira Minović iz Udruženja „Katržanke“ kaže za naš portal da je glavni adut kupus.
„On je organski, iz naših bašta, kao i povrće koje se dodaje. Meso je od životinja s naših farmi“, priča ona.
Na naše pitanje koji tajni sastojak kupus čini ukusnim, Mira kaže da je sve do domaćice.
„Recept je od naših baka. Koristimo domaću mast, začine iz povrtnjaka, luk…“, navodi ona.
Naglašava da se luk proprži sa malo aleve paprike. Potom se uzme sveže meso, ali i odimljeno iz sušara.
„Red mesa, red kupusa, lovorov list i tako slažemo dok ne napunimo lonac. Vrlo je važno da se on obloži mašću“, otkriva ona i napominje da se kuva oko četiri pet sati.
I ona učestvuje na takmičenju, ali joj nije važna nagrada:
„Želimo da ugostimo naše prijatelje i poznanike zdravom hranom“.
Jedan od njenih gostiju kaže da su Mirine proje hit.
„Kupusijada je znala da bude i bolja. Ipak, imamo novu proju, brašno je s vodenice potočare, a peče se na tanjirači. Mnogo je ukusnija od standardne. Navijamo za Katržanke“, ističe Radovan Čakanović.
Trojica Novovarošana kažu za Nova.rs da se odlično provode u Mrčajevcima.
„Iako je skuplji, bolji je kupus od Vučićevog parizera“, ističu naši sagovornici, koji su kupili i zimske čarape.
Mali Vuk kaže da se sjajno provodi na Kupusijadi.
„Vozio sam se na autićima, pa me tata odveo na ringišpil. Kupio sam razne slatke zanimacije“, pričao Vuk.
Goca kaže da dolazi svake godine, te da ima raznih sadržaja.
„Vreme je poslužilo za sada, ali cene su visoke. Porcija kupusa staje od 650 do 700 dinara. To je previše“.
Sunčica je stigla iz Jagodine i prodaje slatkiše, medena srca, svilene bombone. Ocenjuje da ima više šetača nego kupaca istakavši da na njenoj tezgi svako može naći nešto za sebe.
Deda Dragan je došao iz Kovina kako bi prodavao kuvani i pečeni kukuruz.
„Purenjak je 200 dinara, ali prodaja nije baš najbolja. Videćemo do sutra, kad bude finale“.
Inače, cene su astronomske. Kilogram jagnjećeg pečenja je od 2.600 do 3.000, prasećeg od 2.200 do 2.500, a porcija kupusa staje do 700 dinara. Večeras je gost na Kupusijadi bio Radiša Urošević.
Ova manifestacija se završava u nedelju proglašenjem pobednika u kuvanju svadbarskog kupusa.
BONUS VIDEO: