Ništa lakše nego skuvati jaje, pomislio bi čovek. Međutim, ovo je jedna od onih stvari u kulinarstvoje koje dokazuju da se istinska veština meri u najjednostavnijim stvarima.
Nekoliko koraka važno je da ispoštujete u startu. Prvo, veličinu posude za kuvanje birajte u zavisnosti od broja jaja. Jaja nikako ne bi smela da se sudaraju jer će tako popucati. Dakle, u šerpu idealne veličine prvo položite jaja, pa tek onda preko njih sipate vodu i to sobne temperature, jer isuviše hladna i isuviše topla voda mogu uticati na to da se na kraju ne skuvaju onako kako ste želeli. Vode sipajte toliko da za centimetar i po, dva bude iznad jaja. Ovo je ujedno i dobar trenutak da proverite svežinu jaja, što je vrlo jednostavno – pokvarena uvek isplivaju na površinu.
Sledeći korak je da u vodu sipate kašiku soli ili sirćeta, bilo jabukovog bilo alkoholnog i važno je da ovaj detalj ne preskačete jer on obezbeđuje da vam jaja ne pucaju prilikom kuvanja i znatno olakšava ljuštenje posle.
Ringla se uključuje na srednje jaku temperaturu jer ukoliko je prevruća, jaja će pucati, a ukoliko je preslaba, neće se dovoljno skuvati. Dok voda ne provri, posuda treba da bude poklopljena, a jaja ne treba dirati.
Ako želite da dobijete rovita jaja, šerpu skinite s vatre, ali jaja ostavite da odstoje u šerpi s vodom tri do pet minuta. Tako ćete dobiti jaje koje ima čvrstu koru bjelanca, dok je samo bjelance meko, a žumance tečno. U pravilu, ovako kuvana jaja se ne gule, nego se jedu kašikom direktno iz ljuske.
Ako želite srednje kuvana jaja, posudu skinite s vatre, a jaja ostavite da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuvana ili poširana jaja, imaju pomalo tečno žumance, a belance je dovoljno čvrsto da može da se oguli.
Ako više volite tvrdo kuvana jaja, nakon ključanja šerpu ostavite na ringli još pet minuta, ali ringlu isključite. Neki kuvari, međutim, i za tvrdo kuvana jaja skidaju šerpu sa vatre, a jaja ostavite u vreloj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumance bilo tamno žute boje dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da bude jako žuto, suvo i da se mrvi, ostavite jaja u vodi 15 minuta.
View this post on Instagram
Treba napomenuti da sve vreme ovog procesa posuda treba da bude poklopljena, kako se ne bi usporavali vrenje i kuvanje.
Nakon ovoga se topla voda prosipa, a u jaja se sipa hladna voda. Da bi se proces hlađenja ubrzao, dodajte i nekoliko kockica leda ili pak vodu na nekoliko minuta menjajte da bi bila sve vreme hladna. Kad primetita da su se jaja u vodi ohladila, izvadite ih i dodatno ostavite u frižideru još dvadesetak minuta. Jaja se ljušte neposredno pre serviranja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: