Savršena poslastica!
Čokoladna torta ili čokoladni gato (od francuskog: gateau au chocolat) jeste kolač kom aromu daje čokolada, odnosno kakao prah.
Istorija čokoladnih kolača seže u 17. vek, kada je kakao prah iz Amerike dodat tradicionalnim receptima za kolače. Vremenom je ova poslastica usled razvoja novih tehnologija u kulinarstvu postajala sve više dostupna, a ne samo luksuz za odabrane.
Isprva je čokolada u tortama uglavnom bila samo u glazurama i filovima, ali onda su krajem 19. veka američki kuvari počeli da je dodaju u testo za torte.
Vremenom su počeli da se izdvajaju i razni ukusi, teksture, a danas se u čoko torte stavljaju i crvena paprika, marakuja i šampanjac…
Danas su među popularnijim tortama sirove, bez brašna, ali neke stvari se nikad ne menjaju koji god trend da naiđe. Čokolada, odnosno kakao prah u srži je ove poslastice koja je omiljena milionima širom sveta. Čoko torta uvek je sjajna ideja kad hoćete da obradujete nekoga jer malo ko može da joj odoli.
Sastojci
200 g crne čokolade
200 g mlečne čokolade
225 g putera
200 ml mleka
250 g keksa
Priprema
Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Pomešajte puter sa obe vrste čokolade i mlekom i otopite na pari. Povremeno mešajte, a zatim sklonite sa vatre kada bude potpuno glatko. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta.
Izlomite keks na srednje komade u veliku činiju. Prelijte oko 3/4 čokoladne smese preko izlomljenog keksa i mešajte dok se komadi ne natope.
Polovinu preostale čokolade sipajte na dno pripremljenog pleha i ravnomerno rasporedite špatulom, pazeći da smesa uđe u uglove. Sipajte otprilike polovinu smese sa keksom u pleh i ravnomerno rasporedite, čvrsto pritiskajući površinu lopaticom ili kašikom da biste isterali sav vazduh.
Kašikom dodajte preostalu smesu sa keksom i poravnjajte. Prelijte preostalom čokoladnom mešavinom i zagladite.
Ostavite u frižideru dok se ne stegne, oko tri sata. Kada se stegne, izvadite iz pleha i skinite prozirnu foliju. Isecite na parčad i uživajte. Čuvajte do tri nedelje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Sastojci
200 g putera, plus za podmazivanje
200 g crne čokolade (70% kakaoa)
1 kašika crne kafe
6 jaja
250 g šećera
70 g kakao praha plus za posipanje
Priprema
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmažite kalup za tortu prečnika 20 cm sa malo putera i obložite masnim papirom. Otopite čokoladu na pari, sitno iseckajte i dodajte puter, pa ostavite da se sve lepo rastopi, povremeno mešajući dok smesa ne postane glatka i sjajna. Sklonite posudu sa ringle, umešajte kafu i ostavite da se malo ohladi. Odvojte žumanca i belanca. Umutite belanca, pa dodajte šećer u žumanca i umutite. Kakao umešajte u čokoladu, pa lagano dodajte i belanca i žumanca. Prebacite sve u pripremljen pleh i stavite u zagrejanu rernu na oko jedan sat. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim poslužite posuto kakao prahom.
Sastojci
500 g crne čokolade
2 kašike javorovog sirupa
125 g putera
4 jajeta
1 kašika šećera
1 kašika brašna
za maskarpone s kafom:
200 g maskarpone sira
2 kašike instant kafe
2 kašike šećera u prahu
Priprema
Zagrejte rernu na 220°C. Podmažite i obložite okrugli kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje.
Otopite čokoladu, sirup i puter na pari. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Umutite šećer i jaja. Lagano umešajte i brašno, a zatim umešajte čokoladnu smesu dok se ne sjedini. Sipajte u kalup za torte i pecite 12 minuta. Skinite okvir kalupa i stavite tortu u frižider na sat da se ohladi.
U međuvremenu za maskarpone dodatak rastvorite kafu u jednoj kašici ključale vode i ostavite da se ohladi. Umutite maskarpone, kafu i šećer u činiji dok ne postane čvrst.
Isecite tortu i poslužite sa kašičicom kafe maskarponea.
Sastojci
1 3⁄4 šolje brašna
1 3⁄4 šolje smeđeg šećera
3⁄4 šolje kakaoa
1 1⁄2 kašičica praška za pecivo
1 1⁄2 kašičice sode bikarbone
1⁄4 kašičice soli
1 1⁄4 šolje mlaćenice
1 kašičica ekstrakta vanile
2 jajeta
4 kašike biljnog ulja
1 šolja ključale vode
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte suve sastojke u velikoj posudi. U drugoj posudi pomešajte vlažne sastojke osim ključale vode. Spojte dve mešavine, a zatim dodajte ključalu vodu. Umutite sve zajedno dok ne postane glatko. Sipajte testo u podmazan pleh za pečenje i pecite 25 minuta.
Sastojci
200 g putera
200 g smeđeg šećera
100 g crne čokolade izlomljene na komadiće
1 kašičica ekstrakta vanile
250 g suvog grožđa
250 g bobičastog voća po želji
100 g suvih brusnica
200 g brašna
100 g mlevenih badema
3 kašike kakaoa
3 jajeta
Priprema
U veliku šerpu stavite puter, šećer, čokoladu, vanilu i suvo voće. Lagano zagrejte, povremeno mešajući dok se sve ne istopi. Sklonite sa vatre.
Zagrejte rernu na 150 C. Duboki kalup za torte prečnika 20 cm obložite pek papirom.
Pomešajte brašno, bademe, kakao. U prohlađenu čokoladnu smesu umešajte jaja, a zatim i mešavinu brašna. Preručite u pripremljeni pleh i pecite oko sat po. Ohladite, pa ukrasite voćem.
Sastojci
125 g putera
1 šolja šećera
1/2 kašičice kokosove esencije
2 jajeta
1 1/2 šolja brašna
1/4 šolje kakaoa
1 šolja mleka
Za čokoladni puter krem:
200 g putera
200 g crne čokolade, iseckane
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm i obložite papirom za pečenje. Mikserom umutite puter, šećer i kokosovu esenciju. Dodajte jaja. Prosejte pola brašna i pola kakaoa preko smese od putera. Promešajte da se sjedini. Dodajte pola mleka. Ponovite sa preostalim brašnom, kakaoom, kokosom i mlekom.
Preručite u posudu, poravnjajte po vrhu i pecite 55 minuta.
Za čokoladni puter krem otopite puter i čokoladu na pari, pa ohladite na sobnoj temperaturi.
Prepolovite tortu poprečno. Stavite dno torte na tanjir. Premažite jednom trećinom puter krema. Stavite drugu koru preko, pa premažite preostalim puter kremom po vrhu i sa strane. Poslužite sa kremom po želji.
Sastojci
200 g putera
175 grama šećera
5 jaja
2 štanglice čokolade
200 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
1 puding od čokolade
100 g lešnika
125 ml mleka
Priprema
Čokoladu sitno narendajte, čokoladni puding pomešaajte sa mlekom, ali ne kuvajte. Jaja, puter i šećer umutite dok ne postanu penasta, pa naizmenično u smesu od jaja umešajte brašno sa praškom za pecivo, rendanu čokoladu i krem. Kada se sve dobro sjedini, umešajte lešnike i sipajte u pleh. Pecite na 180 stepeni 70 minuta. Ostavite da se ohladi. Ostatak čokolade otopite i namažite po torti.
Sastojci
250 g brašna
250 g šećera
50 g kakaoa
250 g crne čokolade
250 g putera
4 jajeta
Za fil i preliv:
Pakovanje oreo keksa od 150 g
250 g putera
300 g šećera u prahu
nekoliko kapi ekstrakta vanile
1-2 kašike mleka
Priprema
Zagrejte rernu na 160 C. Podmažite i obložite dva kalupa za kolače od po 20 cm. Pomešajte brašno, šećer i kakao. Otopite čokoladu i puter i 200 ml vode na laganoj vatri, pa umutite zajedno sa jajima u suve sastojke.
Sipajte u kalupe i pecite oko 40 minuta. Dok se torta hladi, napravite puter krem. Umutite puter, pa dodajte 300 g šećera u prahu i vanilu. Dobro promešajte. Ako smesa bude malo suva, dodajte par kašika mleka, a ako je smesa previše retka, dodajte još malo šećera u prahu. Sameljite sve keksiće u blenderu. Polovinu mrvica kolačića umešajte u puter krem, a drugu polovinu ostavite. Namažite glazuru od putera između dva dela torte i onda preko drugog. Po vrhu pospite preostale mrvice kolačića.
Sastojci
75 g putera
1 šolja šećera
2 jajeta
1 1/2 šolje brašna
1/3 šolje kakaoa
1/2 kašičice sode bikarbone
1 šolja mleka
kakao prah za posipanje
miks boibčastog voća za posluživanje
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite rebrastu posudu prečnika 22 cm. Umutite puter mikserom, pa i šećer, jaja, brašno, kakao, sodu i mleko dok ne dobijete gust krem. Preručite u tepsiju. Pecite 45 do 50 minuta. Pospite kakaom i bobicama.
Sastojci
1 1/2 šolje brašna bez glutena
po želji 1 šolja zdravog zaslađivača
1/4 šolje kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
6 kašika nezaslađenog pirea od jabuke
1 šolja vode
Priprema
Zagrejte rernu na 180 C. Tepsiju prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U velikoj posudi pomešajte brašno, zaslađivač, kakao prah, sodu bikarbonu i so i dobro promešajte. Dodajte ekstrakt vanile, jabukovo sirće i pire od jabuke i dobro promešajte. Sipajte vodu i mešajte dok se potpuno ne sjedini. Prebacite testo za tortu u obložen pleh i pecite 25-30 minuta.
Sastojci
3 šolje bademovog brašna
2 šolje urmi (prethodno natopljene i oceđene)
¾ šolje kakao praha
¼ šolje javorovog sirupa
1 kašika limunovog soka
prstohvat soli
1 kašika čistog ekstrakta vanile
Za nadev
½ šolje kokosovog ulja
¼ šolje kakao praha
3 kašike javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
Sve sastojke za tortu sameljite dok se sve dobro ne sjedini. Prebacite u kalup sa oprugom prečnika 15 cm. Poravnajte i dobro utisnite kašikom ili šoljok preko masnog papira. Stavite tortu u zamrzivač.
Sve sastojke za nadev stavite u staklenu posudu, pa mešajte viljuškom dok se ne sjedine i smesa ne postane glatka.
Izvadite tortu iz zamrzivača. Prelijte čokoladnu mešavinu preko torte i lepo zagladite. Stavite tortu u zamrzivač na najmanje dva sata da se stegne i ohladi. Izvadite iz kalupa pažljivo, stavite na tanjir za serviranje, prelijte sirupom po želji i držite u frižideru do serviranja.
Sastojci
3 šolje brašna bez glutena
1 ¾ šolje kokosovog šećera
6 kašika nezaslađenog kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica soli
2 šolje čokoladnog sojinog mleka
½ šolje biljnog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašičica vanile
Za glazuru
sirovi kakao i med
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite dva kalupa za kolače prečnika 22 cm i ostavite na stranu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi pomešajte mleko, ulje, sirće i vanilu. Sipajte mokre sastojke u suve sastojke. Mešajte dok ne postane glatko. Sipajte smesu u podmazane kalupe za tortu i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 25 do 30 minuta. Za glazuru otopite na pari pola šolje vode sa kakaom i medom. Jedan deo torte premažite glazurom, stavite preko drugi deo torte, pa opet prelijte glazurom.
Sastojci
1 ½ šolja brašna
2/3 šolje kakao praha
1 šolja šećera
1 kašika praška za pecivo
1/4 šolje biljnog ulja
3/4 šolje mleka
3/4 šolje vode
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Okrugli kalup za torte obložite papirom za pečenje. Dodajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo u veliku posudu za mešanje. Umutite dok se ne sjedini. Dodajte ulje, mleko i vodu. Mutite dok testo ne postane glatko. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite oko 35 minuta. Ostavite tortu da se potpuno ohladi. Po želji prelijte glazurom od rastopljene čokolade.
Sastojci
1 1/2 šolje brašna
1 šolja šećera
1/4 šolje kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
6 kašika kokosovog ulja
1 šolja vode
1 šolja čokoladne glazure
Priprema
Zagrejte rernu na 180 C. Pleh prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. U veliku posudu za mešanje stavite suve sastojke i dobro promešajte. Dodajte vlažne sastojke i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Prebacite u obložen pleh i pecite 25-30 minuta. Ohladite pre služenja.
Sastojci
1 1/2 šolje bademovog brašna
1/4 šolje kakao praha
2 kašike kakaoa
2 1/4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/3 šolje vode ili mleka po izboru
3 jajeta
1/3 šolje šećera
1 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh od 20 cm i obložite ga pek-papirom. Sve sastojke dobro promešajte, a zatim ih rasporedite u pleh. Pecite 15 minuta. Pustite da se potpuno ohladi, pa držite u zamrzivaču pre služenja.
BONUS VIDEO: Recept od tri sastojka: Energetske pločice sa čokoladom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: