Ljubitelji ćevapa sigurno dobro poznaju te nijanse ukusa, ali mnogi nisu baš sigurni u čemu je tačno razlika između banjalučkog i sarajevskog ćevapa, osim činjenice da svaki predstavlja glavni tradicionalni specijalitet svog grada i da su superukusni.
Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare ćevabdžinice svoje izvorne, originalne recepte čuvaju kao tajnu, prenoseći ih s kolena na koleno. Ipak, osnova je poznata.
Sarajevski ćevap se pravi samo od dva sastojka – mlevenog junećeg mesa i soli. Služi se u somunu sa sitno seckanim ljubičastim (ili običnim crnim) lukom i kajmakom.
Banjalučki ćevap bi trebalo da bude miks mlevenog junećeg mesa i ovčetine, mada ga prave i kao kombinaciju junetine i svinjetine. Obavezan deo recepta je i beli luk, te so i biber. Takođe, banjalučki ćevap se tradicionalno služi u lepinji, uz ljute papričice.
TasteAtlas je napravio grafiku na kojoj je „ilustrovao“ čuvene bosanske ćevape, a na kojoj možete videti i po čemu su specifični tuzlanski i travnički ćevapi, kod nas, doduše, nepravedno zapostavljeni.
?? They might look similar, but they are definitely not the same! Which one of these types of #Ćevapi is your favorite?https://t.co/PIkpHp7dbJ pic.twitter.com/3YNY7Qgl9l
— TasteAtlas (@TasteAtlas) October 9, 2020
U tuzlanske ide govedina, jagnjetina, ovčetina, dok je za prave travničke ćevape u tu kombinaciju potrebno dodati i mlevenu teletinu, kao i specijalnu piticu u koju se ćevapi „pakuju“.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare