Kafa
Foto: Evan Dawson / Alamy / Alamy / Profimedia

Kafa koju Italijani zovu "marokino" nije nastala u Maroku. Prvi put je pripremljena u pijemontskoj regiji, odnosno u Alesandriji. Ime duguje marokanskoj koži koja se u Italiji koristila za izradu šešira, a karakteristična je po lepoj smeđoj boji.

Za fenomenalnu nijansu osim kafe zaslužni su i čokolada, kakao ili Nutela, u zavisnosti od toga gde se priprema, piše Pun kufer. Ključna je i pena od toplog mleka, kao i italijanski kratki espreso.

Ukoliko nemate aparat za kafu koji pravi mlečnu penu, toplo mleko možete da izmiksirate – najbolje štapnim mikserom koji ima nastavak za kremu ili samo protresite toplo mleko u čvrsto zatvorenoj teglici.

Sastojci za marokino fondente:

kafa za espresso

mrvice tamne čokolade

gorki kakao prah ili Nutela

tamni biber

vruće mleko

Priprema:

Napravite espreso i ulijte ga u staklenu čašu. Dodajte mrvice tamne čokolade. Dodajte dosta kakaa u prahu ili Nutele i tamnog bibera. Napunite do vrha penom i vrućim mlekom.

Još jednom pospite kakaom u prahu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar