Zimska hrana
Zimska hrana; Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Zima je godišnje doba u kojem žudimo za toplijom i masnijom hranom, a neke namirnice i jela kao da su stvorena za zimu i obavezno ih treba uključiti u ishranu.

Osim što smo izloženi hladnijem vremenu i manjim količinama svetlosti i nivo energije se drastično menja tokom zime. Češće ćemo preskočiti odlazak u teretanu, a ješće nam se jača i toplija hrana. No, to ne znači da bi trebalo da jedemo bilo šta, jer i dalje treba paziti na ishranu i telo. Takođe je važno mnogo više unositi određene namirnice, a N1 BiH otkriva šta najviše treba telu u zimskim mesecima.

Supe

Ovo je jedno od najboljih jela koje nam može pomoći da udobnije preživimo hladnije dane. Ali, vrlo je važno izbegavati supe s puno soli i s namirnicama poput pavlake kako bi se izvukao maksimum za zdravlje. Tanjir tople pileće supe s povrćem ojačaće organizam, ali će ga i ugrejati. Krem čorbe od povrća takođe su odličan izbor, a mogu se jesti s krekerima od celovitih žitarica.

Lisnato zeleno povrće

Zeleno povrće poput kelja, blitve i raštana obogatiće i ulepšati svaki tanjir, posebno u hladnijim danima kada je sve sumorno. Ova vrsta povrća posebno je bogata vitaminima A, C i K. Raštan i zelena salata takođe su izvrsni izvori folata koji je posebno važan za žene u reproduktivnom dobu, piše Eatingwell.

Krompir

Krompir često možemo pronaći na popisima loših namirnica, svrstava se u kategoriju s pirinčem i belim hlebom. Ali, za razliku od drugih namirnicama sa skrobom, koje su lišene hranjivih materija, krompir je celovita namirnica koja sadrži dobre nutrijente. Izvrstan je izvor vitamina C i B6. Takođe je odličan izvor folata, a ima i vlakna (4 grama u krompiru srednje veličine; ženama treba 25 grama dnevno, a muškarcima 38 grama).

Citrusi

Agrumi uključujući limun, limetu, pomorandže i grejp, najsočniji su zimi, a zbog svojih boja ulepšaće hladnije dane. Citrusi su puni vitamina C – jedna srednja pomorandža sadrži više od 100 odsto preporučene dnevne doze. Ovo voće je takođe bogato flavonoidima, posebno s hesperidinom koji je zaslužan za povećanje “dobrog” HDL kolesterola i smanjenje “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida.

Pročitajte još:

Zimske tikve

Bilo koja vrsta tikve je prava supernamirnica. Od početka jeseni ima ih u izobilju, a traju cele zime. Muskatna tikva ili bilo koja druga vrsta ima puno vlakana, magnezijuma, betakarotena i vitamina C i B6. Osim toga, konzumiranje ovog povrća može pomoći kod smanjenja nivoa krvnog pritiska i holesterola.

***

Bonus video: Lovački gulaš sa pečenim krompirom

Komentari

Svi komentari (1)