Sos bolonjeze dušu je dao za ručak "na brzaka", ali sama priprema tog kultnog umaka zahteva malo više vremena. Ali kad ga imate spremnog u velikom loncu, ostatak pripreme ovih jela traži tek desetak minuta.
O receptu za originalni sos bolonjeze već smo pisali, a najosnovniji način da ga jedete je u kombinaciji s testeninom. Dodatno ćete pojačati ukus ako na toplo jelo narendate malo parmezana.
Skuvajte krompir i kad se ohladi, narežite ga na kockice i pomešajte s bolonjeze sosom. Očistite paprike pa ih napunite ovim umakom i stavite na nauljeni pleh za pečenje i ispecite. Poslužite ih s kiselom pavlakom i zelenom salatom.
Sos pomešajte s kuvanim crvenim pasuljem i kukuruzom i dodajte čilija prema ukusu. Tortilje zapecite na tiganju pa ih napunite smesom. Zamotajte ih, pospite narendanim sirom i kratko pecite dok se sir ne otopi. Kao nadev za tortilje u kombinaciji sa sosom bolonjeze možete iskoristiti i dinstane šampinjone, a umesto tortilja poslužiće i palačinke.
Patlidžane prepolovite pa ih izdubite i unutrašnjost narežite na kockice. Posolite i pričekajte da puste vodu. Kockice patlidžana popržite na tiganju pa pomešajte s bolonjeze sosom. Napunite lađe mesom, prelijte smesom od jaja i pavlake pa pospite rendanim sirom i zapecite.
Tikvice narezane na kolutove odlično glume krompir i bez puno muke sa bolonjeze sosom pretvaraju se u sočnu musaku. Ovo je odlična verzija ukoliko pazite na kilograme. Složenac ćete pre pečenja u rerni zaliti smesom od dva belanca i malo kisele vode.
Listove za lazanje razlomite i blanširajte pa ih stavite u tiganj s umakom bolognese. Poklopite i pustite da se sve kuvaju u umaku na umerenoj vatri oko 15 minuta. Umešajte u sve to rikotu, na vrh složite kuglice mlade mocarele pa poklopite i ostavite na vatri dok se sir ne rastopi. Umesto listova za lazanje mogu da posluže i iskidani mlinci.
Kaubojski pasulj je varijacija na temu meksičkog chilli con carnea. Pomešajte kuvani crveni pasulj s mlevenim mesom i ostavite neka se krčka u tiganju. Ljuti feferon pažljivo očistite od koštica i sitno naseckajte pa ubacite u sps. Kad tečnost ispari, jelo je spremno za posluživanje.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar