Ivana Finci Foto: Katarina Ilišković, Sergej Radović, Branko Starčević, Marcus Nillson

Ivana od namirnica koje koristimo pravi umetnička dela koja gledamo u filmovima, serijama i na reklamama.

Danas je postalo uobičajeno da se hrana fotografiše pre nego što se proba. „Food porn“ koncept doživljava procvat na društvenim mrežama, a svako od nas u telefonu ima sliku neke hrane, od koje nam polazi voda na usta.

Posao gastro blogera i gastro fotografa takođe cveta, ali u tom svetu, postoji jedno zanimanje, koje još uvek nije toliko zaživelo kod nas, a verovatno je najzanimljivije od svih. U pitanju je stilizovanje hrane i pića.

Time se bavi Beograđanka Ivana Finci, koja hranu pretvara u pravu gastro čaroliju. Ona, na primer, stilizuje parče pice, sa kojeg se razvlači kačkavalj, što je svima dobro poznata scena iz mnogih filmova i reklama; ili salatu koja će primamiti i zaklete mesoždere…

Foto: Privatna arhiva

„Posao stiliste za hranu i piće je da transformiše hranu u vizuelno primamljive kreacije za potrebe snimanja. Koristim veštine i maštu kako bih hrani dala izgled koji će zagolicati apetit i inspirisati ljude da se zaljube u nju. Svaki projekat je jedinstven i zahteva pažnju prema detaljima! Kroz stilizaciju hrane prenosim priče, emocije i inspiraciju. Hrana postaje umetnost i mogućnosti su beskrajne“, započinje priču ona.

Foto: Privatna arhiva

Ivana tvrdi da je od detinjstva gajila ljubav prema ovim dvema, naizgled, nepovezanim stvarima – dizajnu i kuvanju.

„Ljubav prema dizajnu proizlazi iz detinjstva u arhitektonskoj porodici, dok se ljubav prema hrani razvila iz iskustva u kuhinji sa bakama“, priča Ivana, koja je Gastronomiju završila na Visokoj hotelijerskoj školi, a nakon toga i Digitalne Umetnosti na FMK.

Foto: Branko Starčević

„Na studijama iz Gastronomije mi je konstanto nedostajao dodir sa umetničkim svetom i izražavanjem, a na umetničkim studijama mi je falio dodir sa kuvarskim. Nikako nisam mogla da pronađem gde se to tačno uklapam sa interesovanjima dok nisam zahvaljujući organizaciji Belgrade Design Week-a ušla u kontakt sa magičnim svetom dizajna hrane kada sam stažirala za izraelskog dizajnera hrane – Ido Garinija.“

Pročitajte više:

Ulazak u svet dizajna hrane je za nju bio dugačak i zbunjujuć i dugo, kaže, nije mogla da razume kako da spoji svoje dve najveće strasti u profesiju.

„Master studije iz Dizajna hrane i Inovacije u Milanu su mi omogućile da istražujem spoj hrane i sveta dizajna na svež i inovativan način. To iskustvo bilo je kao začinjena avantura, gde sam neprestano otkrivala nove ukuse znanja!“

Foto: Privatna arhiva

Ivanino zanimanje zvuči i te kako primamljivo ali da bi se neko bavio njenim poslom, potrebno je da ima kombinaciju različitih veština i talenata.

„Znanje o kuvanju je od velike koristi, ali nije nužno biti profesionalni kuvar. Važno je razumeti različite tehnike pripreme hrane, imati osećaj za estetiku i vizuelno oblikovanje, kao i veštinu aranžiranja hrane. Kreativnost, sposobnost timskog rada i sposobnost da se nosiš sa stresom su takođe bitni. Međutim, ukoliko imaš ljubav prema hrani i estetici, uz malo truda i vežbe, možeš postati uspešan/a Food Stylist!“

Foto: Privatna arhiva

Ivana je nakon studija radila u Milanu i Berlinu a trenutno je, kako kaže, „slobodna umetnica koja pretežno radi na snimanjima za televizijske reklame i film“.

„Rad na snimanjima reklama za poznate brendove i na filmskim setovima pružili su mi neponovljive trenutke i mogućnost da sarađujem sa talentovanim i profesionalnim ljudima iz industrije što je samo po sebi zanimljivo i uzbudljivo.“

Foto: Privatna arhiva

Najviše voli da radi sa hranom sa kojom može da se igra i pusti mašti na volju.

„Teško mi je da izaberem pošto je svaka namirnica priča za sebe, ali su mi zabavne interakcije sa sendvičima i burgerima zbog toga što se osećam kao da gradim nekakvu jestivu arhitektonsku maketu! U mojoj glavi ja gradim neboder koji će ukrasiti Menhetn ostrvo i nadam se da se neće pretvoriti u toranj u Pizi.“

Nažalost mnogim stilistima za hranu se često događa da im se neka hrana zgadi do kraja žvota.

„Meni se recimo posebno smučila ćuretina, zato što sam na snimanju psihotrilera ‘Stric’, 30 dana morala da pripremam ćurku za Božićnu večeru i ta ćurka je svaki put trebalo da bude malo drugačija. Morala sam da im svako jutro sečem glave, da čupam ostatke perja sa tih mrtvih ćurki, morala sam i da ih palim. Na kraju snimanja filma smo, sve te ćurke koje smo pekli, sačuvali da bi postigli efekat jame, koja se vidi na kraju, u kojoj su sve te ćurke poslagane jedna preko druge. To je izgledalo kao gomila leševa. Naravno, nakon, toga, niko više ne može da jede ćuretinu i iako je prošlo dve godine, mnogi sa seta mi se javljaju i govore kako im je Božić zauvek upropašćen.“

Pročitajte više:

Trikovi koji se koriste na snimanjima kako bi hrana izgledala „kao sa reklame“, se nikada ne otkrivaju ali za one koji žele savršenu fotku hrane, Ivana je otkrila kako da ona izgleda primamljivije.

„Koristite pamučne jastučiće ili sunđerčiće kako biste dali volumen hrani na fotografijama. Stavite jastučić ili sunđer ispod hrane kako biste je podigli i stvorili iluziju punoće i visine. Ovo je posebno korisno kada fotografišete slojevitu hranu poput torti ili sendviča! Samo se pobrinite da jastučići ili sunđerčići budu nevidljivi ispod hrane kako bi izgledalo prirodno.“

Foto: Katarina Ilišković

Mnogi misle da je hrana koju vidimo na televiziji jestiva, međutim, to nije uvek slučaj.

„Stvari koje koristimo prilikom stilizovanja hrane često nisu jestive već imaju izgled hrane, ali su napravljene od drugih materijala ili tretirane hemikalijama. Međutim, ja volim da koristim prirodne materijale kad god imam priliku za to jer smatram da lepše izgleda.“

Foto: Katarina Ilišković

Ivana kaže da se njena branša, odnosno, stilizovanje hrane u Srbiji razvija i raste.

„Sve je veći broj restorana i brendova prepoznaje važnost estetike hrane i angažuje stručnjake za stilizovanje.“

Iako ovaj posao nije toliko rasprostranjen kod nas, Ivana misli da ne zaostajemo za svetskim trendovima.

„Naravno, uvek ima prostora za još više eksperimentisanja i izražavanja individualnosti, ali generalno gledano, postoji zdrava doza kreativnosti i originalnosti u stilizovanju hrane u Srbiji.“

Ivana Finci Foto: Privatna arhiva

Za one koji bi voleli da se bavi stilizovanjem hrane ona poručuje:

„Nikad nemojte prestati sa učenjem i istraživanjem! Budite otvoreni za nove ideje i eksperimentišite sa različitim materijalima, bojama i teksturama. Budite strpljivi i istrajni i verujte procesu“, zaključuje Ivana.

***

Bonus video: Nestala podmornica u obilasku ostataka broda Titanik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar