Miris pečenog belog luka i bundeve u gustom kremastom namazu na vrućem hlebu - ponekad je sve što nam treba za dobro raspoloženje.
Namaz od leblebije, poznatiji kao humus, jedan je od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka. Leblebija, maslinovo ulje, beli luk, limun i namaz od susama, tj. tahini, glavni su sastojci ovog namaza. Humus se pravi i od graška, crvene paprike, spanaća, ali i od bundeve.
U humus od bundeve možete, ali i ne morate, da dodate leblebiju – ako se odlučite za jednostavniju varijantu, nećete morati da se zamarate s potapanjem u vodu preko noći i kuvanjem. Možete da se poslužite humusom iz konzerve. Izbor je na vama, a sve su varijacije dopuštene, pišu na sajtu Pun kufer
Neki kuvari u humus ne dodaju tahini, a drugima je on nezaobilazan. Ako želite da ga napravite sami, propržite susam u tiganju, pa ga usitnite s maslinovim uljem. Povremeno zaustavite seckalicu i ostružite susam s rubova. Kada se pretvori u gust krem, možete dodati još maslinovog ulja.
Za pire od bundeve odaberite onu koja nema previše vode. Očistite je i isecite na kockice, pa pecite u rerni na 220 stepeni oko 30 minuta – dok ne omekša i lepo se zapeče. Potom je izmiksajte u pire. Bundevu možete i da skuvate na pari, ali neće imati karamelizovanu aromu.
1-2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
oko 2 kašike vode od kuvanja leblebije
250 g kuvane leblebije
2/3 šolje pirea od bundeve
1 kašika bundevinog ulja
1 kašika tahinija
limunov sok po ukusu
Leblebiju potopite u vodu preko noći, pa skuvajte.
Zagrejte maslinovo ulje, pa ubacite očišćene čenove belog luka. Ostavite oko 15 minuta na sasvim laganoj vatri.
Izmiksajte leblebiju s belim lukom, maslinovim i bundevinim uljem, pireom od bundeve i tahinijem. Dodajte vode od kuvane leblebije po potrebi tako da dobijete odgovarajuću gustinu, pa miksajte. Probajte i dodajte soli i limunovog soka po ukusu, te ponovno izmiksajte.
Savet plus: Humus poslužite s toplim pogačama, kriškama jabuka, krekerima, šargarepom, tostom, grilovanim povrćem…
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: