Na određene stvari u kuhinji treba posebno paziti.
Podaci o javnom zdravstvu potvrđuju da su voće i povrće u SAD-u poslednjih godina povezani s više bolesti koje se prenose hranom nego životinjski proteini, pri čemu su proizvodi često kontaminirani patogenima koji se prirodno nalaze u tlu, pokupljeni duž lanca ishrane ili u našoj kuhinji, piše NY Post.
Ovi organizmi mogu dovesti do teških zdravstvenih stanja, uključujući trovanje hranom i smrtonosne infekcije.
“Uvek pretpostavljajte da proizvodi mogu biti prekriveni patogenima”, nedavno je za HuffPost rekao Darin Detveler, vanredni profesor na Univerzitetu Northeastern.
Bez obzira na to šta je na jelovniku, čišćenje površina, alata i sastojaka važni su koraci za očuvanje zdravlja prilikom pripreme obroka, piše N1info.ba.
Prvo operite ruke.
Svako bi trebalo da zna kako temeljno da opere ruke, posebno nakon pandemije kovida 19, ali evo podsetnika:
Pokvasite ruke čistom, tekućom vodom i nanesite antibakterijski sapun. Sapunom namažite nadlanice, između prstiju i ispod noktiju. Trljajte ruke najmanje 20 sekundi. Dobro isperite ruke. Obrišite ruke čistim peškirom ili ih osušite na vazduhu.
Zatim operite proizvode.
Nakon što izvadite sve svoje sastojke, najvažniji korak je pravilno oprati sve proizvode pojedinačno.
Za proizvode s korom koja se odbacuje, operite ih pre ljušćenja. Tako prljavština i klice neće spolja da prodru unutra.
Voće i povrće treba držati pod laganom tekućom vodom dok obrađujete površinu rukama, ne ostavljajući ni mrlju prljavštine.
Nemojte preskočiti ni dinje s debelom korom, citruse ili glavice zelene salate i kupusa. Sve ih je potrebno isprati pre uklanjanja kore. Na kraju upotrebite drvenu dasku za sečenje. Verovali ili ne, drvene daske za sečenje najprikladnija su opcija za seckanje namirnica nakon odlaska na pijacu, prema Džulijanu Bondu, izvršnom kuvaru i potpredsedniku Pacific Institute of Culinary Arts.
“Drvene ploče imaju prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći da vaši proizvodi budu sigurniji. Osim toga, nežni su prema vašim oštricama noževa i čuvaju njihovu oštrinu,” rekao je Bond za Huff Post.
Nakon što je priprema gotova, operite dasku sapunom i ostavite u dobro provetrenom prostoru da se osuši pre ponovne upotrebe. Nikada je ne stavljajte u mašinu za sudove jer toplota može oštetiti dasku i pustiti više klica, piše Bon Appétit.
Njihovi kuvari idu i nekoliko koraka dalje kako bi obezbedili higijenske i dugotrajne drvene ploče, pa preporučuju tretman uljem, nanošenje premaza voskom i redovno poliranje.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare