Koja su to mesta u Srbiji gde provereno može da se pojede odlična pljeskavica?
Najbolja moguća preporuka kad je u pitanju dobra klopa je svakako ona od usta do usta. Uostalom, koliko je lokala po Srbiji za koje nikad nećete videti reklamu na TV-u, a uvek su krcati jer se jednostavno zna da se tu dobro jede.
A kad je u pitanju neprevaziđena pljeskavica? Koja su to mesta u Srbiji gde ćete garantovano pojesti dobru pljesku?
To smo vas pitali u onlajn anketi i evo kojih 10 mesta ste izdvojili kao ubedljivo najbolja.
Mrak je stara niška kafana, ušuškana na periferiji grada, koja svoj renome gradi na istoj lokaciji preko 30 godina. Iako nije u centru, i ne postoji dugo da bi stari boemi pričali o njoj, i slabiji poznavaoci kafane su čuli za Mrak, mesto gde je hrana najbolja u gradu.
Ovde su jeli najpoznatiji pevači, glumci, sportisti, državni zvaničnici. Dolaze za vikend iz Beograda, Novog Sada, Subotice, ali i iz okolnih zemalja samo da osete ukus niške hrane. Kada odlaze, svrate da jedu, da ponesu. I ko je jednom došao u Mrak uvek mu se vraćao.
Za Bibac kažu da nije samo restoran, to je komad života, tradicija koja traje vec tri decenije. Smešten na samom ulazu u Leskovac ovaj restoran ima priču koja seže duboko u prošlost i obeležava jug Srbije.
Njihov koncept je prepoznatljiv širom Srbije.
To je mesto gde se preklapaju ukus i leskovačka tradicija.
To je priča o nasleđu, predanosti i ponosu.
Iz Bibca vas pozivaju da dođete i istražite svet ukusa koji je izdržao test vremena. Domaće roštilj meso i dimljene poslastice samo su mali deo onog što nude. Očekujte autentične ukuse, srdačnu atmosferu i pravo gastro putovanje.
Inače leskovački kraj je nadaleko čuven po roštilju, pa tako i po savršenoj pljeskavici, te nećete pogrešiti gde god da sednete da jedete u ovom kraju.
Za restoran Kamiondžije se priča da je pravo mesto da okusite bogatu gastronomsku ponudu koja krije mnoga iznenađenja.
Tu ćete u bilo koje doba dana čitave sedmice dobiti porcije kakve nigde niste videli – običnu pljeskavicu od pola kilograma, punjenu od najmanje 800 grama, a kobasice i dimljene vešalice su već posebna priča jer njihova porcijaška količina iznosi po metar…
Svrljiški kraj poznat je po dobrom jagnjećem pečenju, siru i mlečnim proizvodima, ali baš za restoran Kamiondžije kažu da je carstvo dobre hrane već godinama.
Još jedno mesto u Srbiji gde se jede odlična pljeskavica je Obelix u Bogatiću. Sve je počelo pre više od dve decenije kada je to još bila mala i skromna radnja, ali zahvaljujući vernim mušterijama i mukotrpnom radu i zalaganju osoblja Obelix je postao to što je danas.
Ono na čemu se, pre svega, zasniva roštilj kod Mare, od postanka do danas, jeste kvalitet.
Prvoklasno meso, tehnika spremanja i pečenja, sveži začini i neposredan odnos ljubaznih prodavaca sa potrošačima je ono što Maru stavlja u sam vrh lestvice u ovom poslu. A mušterije posebno vole baš – pljeskavicu.
Kod Bore u Valjevu je kafana sa autentičnom domaćom srpskom hranom u ruralnom ambijentu i sa tradicijom dugom preko pola veka.
Za pljeskavicu kod Bore ćete često čuti – tako je dobra da ciljano dođem iz Beograda da jedem kao čovek za pristojne pare. Poseban specijalitet je živa pljeskavica za koju kažu da je pravi gastronomski delikates.
Lord u Čačku je restoran brze hrane i dobro poznato mesto u centru grada.
Tu je, kako kažu, klopa fantastičnog ukusa, sa najboljim kvalitetom mesa i pristupačnim cenama. A omiljena jela su pljeskavica u lepinji i punjena pljeskavica.
Gitan u Ivanjici je jedno od onih ugostiteljskih mesta za koja ćete retko gde videti reklamu, ali ako odete da tamo jedete, sigurno će vam ostati u sećanju i poći će vam voda na usta kad god se setite njihove pljeskavice.
Gitan u Ivanjici je spoj tradicije, iskustva i kvaliteta koji traje.
Na samom jugu Srbije nalazi se grad za koji kažu da je specifičan po mnogo čemu i da njegove vijugave kaldrmisane ulice i dalje čuvaju duh starih vremena. Vranje je grad boema i meraklija i svoje goste dočekuje raširenih ruku.
Poznat je po odličnim gastronomskim specijalitetima u kafanama kojih ima dosta. U Vranju se savršeno spajaju istočnjačka i srpska tradicija, a njihova pljeskavica je svakako prvoklasna.
Vekovima je Novi Pazar bio ključni grad na putu od istoka ka zapadu, a uz zanatstvo i trgovinu, cvetale su i kafane.
U Pazaru se oduvek dobro jelo i svaki putnik i gost je i ranije i sada mogao da uživa u specijalnoj kulinarskoj ponudi koja je prava rapsodija za nepca.
Stoga, ako biste da probate pravu pljeskavicu, Novi Pazar svakako treba da bude na vašoj gastro mapi.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare