Ledeni "čaj" koji diže iz mrtvih.
Punč je jedno od najpoznatijih pića na svetu koje se obično poslužuje u dubokim, okruglim posudama koje su karakteristične upravo za ovo osvežavajuće piće. Postoje brojne varijante ovog ukusnog napitka, a pio se još u 17. veku.
Popularno uverenje je da je naziv napitka pozajmljenica iz hindskog jezika i u prevodu znači „pet“. Ime je dobio po originalnoj recepturi koja se sastojala od pet sastojaka. U originalu se u punč stavljao alkohol, šećer, voće ili voćni sok, voda i začini.
Punč je dugo bio popularan praznični napitak koji se pije ugrejan, a kroz istoriju smo ga prilagodili sastojcima i godišnjem dobu pa danas postoje razne verzije – tople, hladne, voćne, alkoholne ili bezalkoholne.
Litar ohlađenog crnog čaja
Pola litre ledenog čaja od šumskog voća
200 ml belog ruma
150 ml gustog soka od limuna
150 ml soka od brusnice
2 cele narandžee
2 cela limuna
2 cele limete
Skuvajte crni čaj i po želji dodajte med. Ohladite čaj.
Duboku posudu napunite ledom, a preko leda stavite iseckano voće.
Ako volite slađa pića, sok od limuna ne morate da razredite vodom, već ga gustog prelijte preko leda i voća.
Dodajte crni čaj, čaj od šumskog voća i rum, a na samom kraju polako prelijte sokom od borovnice. Po želji dodajte i šaku svežih borovnica.
Savet: Previše crnog čaja (ili alkohola) nekim ljudima stvara tegobe ili nelagodu pa ako ste jedan od njih, slobodno smanjite količine ili promenite razmere u korist voćnog čaja, piše Punkufer.
***
Bonus video: Recept dana – Liker od oraha
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: