Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Ledeni "čaj" koji diže iz mrtvih.

Punč je jedno od najpoznatijih pića na svetu koje se obično poslužuje u dubokim, okruglim posudama koje su karakteristične upravo za ovo osvežavajuće piće. Postoje brojne varijante ovog ukusnog napitka, a pio se još u 17. veku.

Popularno uverenje je da je naziv napitka pozajmljenica iz hindskog jezika i u prevodu znači „pet“. Ime je dobio po originalnoj recepturi koja se sastojala od pet sastojaka. U originalu se u punč stavljao alkohol, šećer, voće ili voćni sok, voda i začini.

Punč je dugo bio popularan praznični napitak koji se pije ugrejan, a kroz istoriju smo ga prilagodili sastojcima i godišnjem dobu pa danas postoje razne verzije – tople, hladne, voćne, alkoholne ili bezalkoholne.

Sastojci za ledeni voćni punč:

Litar ohlađenog crnog čaja

Pola litre ledenog čaja od šumskog voća

200 ml belog ruma

150 ml gustog soka od limuna

150 ml soka od brusnice

2 cele narandžee

2 cela limuna

2 cele limete

Priprema:

Skuvajte crni čaj i po želji dodajte med. Ohladite čaj.

Duboku posudu napunite ledom, a preko leda stavite iseckano voće.

Ako volite slađa pića, sok od limuna ne morate da razredite vodom, već ga gustog prelijte preko leda i voća.

Dodajte crni čaj, čaj od šumskog voća i rum, a na samom kraju polako prelijte sokom od borovnice. Po želji dodajte i šaku svežih borovnica.

Savet: Previše crnog čaja (ili alkohola) nekim ljudima stvara tegobe ili nelagodu pa ako ste jedan od njih, slobodno smanjite količine ili promenite razmere u korist voćnog čaja, piše Punkufer.

***

Bonus video: Recept dana – Liker od oraha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar