Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete da ga jedete samostalno, a odlično se slaže i sa ostalim namirnicama.
Sadrži dosta vitamina B, zatim vitamina A, gvožđe, magnezijum i cink. I zato kukuruz treba da bude i vaš izbor tokom letnjih dana, a ako vam dosadi da ga spremate na uobičajen način, imamo dva recepta kojima nećete odoleti.
Sastojci:
4 velika sveža kukuruza
1 kašika šećera
1 kašika limunovog soka
6 kašika omekšalog putera
1 kašičica seckanog peršuna
2 kašičice čilija u prahu
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica mlevenog kumina
so
Priprema:
U maloj činiji pomešajte puter, peršun, čili u prahu, beli luk u prahu, so i kumin, pa ostavite na stranu. Stavite vodu u veliki lonac, dodajte šećer i limunov sok. Stavite klipove kukuruza, očišćene od listova i svile, u kipuću vodu i kuvajte nepoklopljeno dok ne omekšaju, oko deset minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Izvadite iz tople vode i premažite začinjenim puterom.
Sastojci:
400 g kukuruza šećerca
400 šunke
700 g šampinjona ili bukovače
2 limuna
2 jaja
2-3 kašike senfa
2 kašike struganog rena
600 ml majoneza
200 ml neutralne pavlake
so
biber
Priprema:
Pomešajte neutralnu pavlaku, senf, strugani ren i majonez, posolite, pobiberite po ukusu i ostavite da odstoji u frižideru. Kukuruz skuvajte u ključaloj, slanoj vodi, zatim ga ocedite i ostavite sa strane da se hladi. Za to vreme očistite pečurke, iseckajte ih na kolutiće ili trake i kuvajte 30 minuta u ključaloj slanoj vodi da omekšaju. Skuvane pečurke takođe ocedite i ohladite. Šunku sitno iseckajte i preručite u posudu za salatu. Dodajte ohlađeni kukuruz i pečurke, prelijte limunovim sokom, dodajte ohlađenu mešavinu majoneza i pavlake, posolite, pobiberite i po želji dodajte još malo rena, pa sve sjedinite.
***
Bonus video: Šaran punjen lukom i kukuruzom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: