Kukuruz
Kukuruz; Foto: Ekaterina Sidonskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete da ga jedete samostalno, a odlično se slaže i sa ostalim namirnicama.

Sadrži dosta vitamina B, zatim vitamina A, gvožđe, magnezijum i cink. I zato kukuruz treba da bude i vaš izbor tokom letnjih dana, a ako vam dosadi da ga spremate na uobičajen način, imamo dva recepta kojima nećete odoleti.

Kukuruz sa puterom

Sastojci:

4 velika sveža kukuruza

1 kašika šećera

1 kašika limunovog soka

6 kašika omekšalog putera

1 kašičica seckanog peršuna

2 kašičice čilija u prahu

1/2 kašičice belog luka u prahu

1 kašičica mlevenog kumina

so

Priprema:

U maloj činiji pomešajte puter, peršun, čili u prahu, beli luk u prahu, so i kumin, pa ostavite na stranu. Stavite vodu u veliki lonac, dodajte šećer i limunov sok. Stavite klipove kukuruza, očišćene od listova i svile, u kipuću vodu i kuvajte nepoklopljeno dok ne omekšaju, oko deset minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Izvadite iz tople vode i premažite začinjenim puterom.

Salata sa kukuruzom

Sastojci:

400 g kukuruza šećerca

400 šunke

700 g šampinjona ili bukovače

2 limuna

2 jaja

2-3 kašike senfa

2 kašike struganog rena

600 ml majoneza

200 ml neutralne pavlake

Pročitajte još:

so

biber

Priprema:

Pomešajte neutralnu pavlaku, senf, strugani ren i majonez, posolite, pobiberite po ukusu i ostavite da odstoji u frižideru. Kukuruz skuvajte u ključaloj, slanoj vodi, zatim ga ocedite i ostavite sa strane da se hladi. Za to vreme očistite pečurke, iseckajte ih na kolutiće ili trake i kuvajte 30 minuta u ključaloj slanoj vodi da omekšaju. Skuvane pečurke takođe ocedite i ohladite. Šunku sitno iseckajte i preručite u posudu za salatu. Dodajte ohlađeni kukuruz i pečurke, prelijte limunovim sokom, dodajte ohlađenu mešavinu majoneza i pavlake, posolite, pobiberite i po želji dodajte još malo rena, pa sve sjedinite.

***

Bonus video: Šaran punjen lukom i kukuruzom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar