Znalci kažu da se u sušnicama ili pušnicama meso najbolje dimi kada je napolju minus. Nije obavezno da to bude svinjsko, juneće, ovčije meso. U Đerdapu je na primer, delikates dimljena dunavska riba. I to ona masnija kao što je šaran, tostolobik. Primena od predjela do glavnog jela. Ne sviđa se samo onima koji nisu probali.
Riba na sto načina, tako bi ukratko mogla da se nazove alaska gastronomska ponuda, a jedan od njih je svakako dimljena riba.
Najbolja je kada se sprema zimi, na minusu. Za početak treba obezbediti ribu, masnije vrste se preporučuju jer, iako osušeno, meso ostaje sočno.
Očišćena riba, bez krljušti, glave i peraja iseče se na komade približne debljine, kako bi svi bili osušeni u isto vreme.
Tako pripremljena, ispričali su nam dunavski alasi, riba se usoli.
U posudu se ređa red ribe i pokriva tankim slojem soli. Preporuka je da riba odstoji dan, dva, tri ako su uslovi dobri.
Objašnjavaju da je to potrebno jer će so izvući vodu iz ribljeg mesa i pomaže prilikom sušenja.
Napominju i da se ne pretera sa soljenjem, mada ni to nije tako strašno, samo će kod konzumacije potrošnja vina ili piva biti veća.
Ovako pripremljena riba može da se jede „klot“, ali i da bude sastojak drugih jela – pogledajte na sajtu Danasa kako je sve alasi konzumiraju.
***
Bonus video: Ko je heroj sa Dunava koji je spasao 31 život
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: