Božićna česnica se prilično razlikuje od kraja do kraja naše zemlje, a na jugu Srbije nailazimo na njenu najskromniju verziju. Ipak, i takva česnica nosi svu simboliku velikog porodičnog praznika.
Na jugu Srbije česnica se zajedno sa raznovrsnim tracionalnim posnim specijalitetima priprema za Badnje veče, i to kao beskvasna presna pogača, pišu na sajtu Agromedia.rs.
Sastojci:
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
2 do 3 kašike ulja
so po ukusu
Priprema:
Najpre pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i dve do tri kašike ulja. Bitno je da se česnica zamesi najpre sa malo osveštane vode. Dodajte mlake vode dovoljno dok testo ne dobije gustinu kao za hleb.
Ova pogača mesi se dosta dugo kako bi se prašak za pecivo i soda u njoj fino rasporedili. Ovakvo dugo mešenje je neophodno da bi se česnica malo podigla. Ona vam nikako ne može izgledati kao visoka pogača zato što u ovom slučaju nema kvasca. Krijući, kako ostali ukućani ne bi videli šta se gde nalazi, domaćica u pogaču ubacuje paricu, listić badnjaka, zrno kukuruza i čen belog luka.
Kada dobro umesi pogaču, domaćica je premešta u okruglu tepsiju i oblikuje. Dvema viljuškama na pogači se oblikuje krstić. Pogača se peče oko pola sata, sve dok ne dobije finu rumenu boju.
Česnica se lomi za Badnje veče, kada se ukućani okupe da večeraju, pre početka večere. Lomi se na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan deo se odvaja za kuću. Deli se u krug, od domaćina kuće nadesno. Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku.
Pogledajte i kako se česnica tradicionalno pravi u Šumadiji i Vojvodini.
***
Bonus video: „Nečista krv“ prepričana na vranjskom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: