Ukoliko ste za doček nove godine popili koju čašicu više, postoji hrana koja leči burne noći.
Mamurluk je obično popraćen groznim simptomima, poput glavobolje, vrtoglavice, drhtavice i mučnine. Zato isprobajte ove prirodne namirnice i recepte koji će vam ublažiti mamurluk i vratiti vas među žive. Preporučuje se i popodnevno spavanje i odmor.
Alkohol je diuretik, a to znači da izaziva izbacivanje tečnosti iz organizma brže od ostalih pića i dovodi do ozbiljne dehidracije. Zato nakon besane noći uz zabavu i alkohol treba piti i više vode nego što inače imate običaj, savetuje 24sata.
Preskočite kafu – ona nam inače pomaže kod umora i glavobolje, ali kako je mamurluk velikim delom izazvan dehidracijom, kofein, koji je, kao i alkohol, diuretik, nije najbolje rešenje.
Čaj od đumbira zaslađen medom i sa nekoliko kapi limuna i pomorandže biće korisniji u borbi protiv glavobolje. Većinu simptoma mamurluka ublažiće čaj od đumbira. Oljuštite svež đumbirov koren veličine palca i iseckajte ga na 10-12 kriški. Pomešajte s četiri čaše vode i pustite da se kuva desetak minuta.
Soda bikarbona nije dobra samo za čišćenje nego je jedan od najboljih kućnih lekova za želudac. Može ukloniti osećaj nadutosti, ali i vratiti pH vrednost u ravnotežu, no pazite da ne preterate jer može postići i suprotan efekat. Pomešajte malu količinu s vodom i popijte.
Nana se koristi za lečenje želuca još od vremena starih Grka i Rimljana, koji su sigurno znali da uživaju dobrom vinu.
Za prvu pomoć uzmite žvakaću gumu s ukusom peperminta, a ako ste u prilici, napravite čaj od nane. Možete je kombinovati s kimom i time pojačati efekat.
Pomaže i crna limunada. Ovaj super napitak spasiće vas od mamurluka, koji danas muči većinu ljudi. Brzo će vam vratiti energiju, razbistriti um i smiriti želudac. Crna limunada se vrlo lako pravi. Trebaju vam sok od 2 limuna, 1 litar vode, 1 kašičica aktivnog crnog uglja i 2 kašike javorova sirupa. Sve sastojke dobro promešajte pa popijte limunadu. Inače, aktivni ugalj se daje ljudima nakon trovanja.
Pileća supa savršeno je jelo nakon mamurluka jer ćete u jednom obroku dobiti proteine iz piletine, elektrolite iz supe i lako svarljive ugljene hidrate iz rezanaca – delovaće poput najboljeg leka. Ako ne jedete proteine životinjskog porekla, napravite čorbu od paradajza koja je puna kalijuma i elektrolita. Ako imate snage, pripremite pileću ili goveđu supu. One su uvek odlično rešenje za okrepljivanje i vraćanje snage organizmu.
Dobre su i ajnpren čorba, šakšuka i ruska soljanka – kisela čorba.
Takođe, što se tiče hrane, za mamurluk su odlična i jaja jer su bogata cisteinom, koji će telu pomoći da očisti preostale toksine koje ste uneli dan ranije. Jaja će pomoći oganizmu da se reši preostalih toksina, a istovremena će vam dati snagu da s dovoljno energije započnete dan.
Ako želite da smirite nautost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šolju dodajte i malo meda, koji je prirodan šećer i isto tako pomože u borbi s mamurlukom.
Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte da popijete dve kašičice sveže ceđenog soka od limete ili nekoliko kapi tog soka dodajte u šolju meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebno ako to učinite čim se probudite jer će vam ova kombinacija razbistriti um.
Sve korenasto povrće jarkih boja obiluje detoks vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima. To će pomoći organizmu da se pre oporavi i počne da normalno funkcioniše.
Kruške su zaista lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za 16-21 posto ako ste sok od kruške pili pre noćnog provoda.
Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, molekolom koje i telo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Možete da konzumirate svež paradajz ili napravite sok od njega.
Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je spanać. Naime, on sadrži sve što vam je preko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje leče mamurluk.
Prirodni voćni sok pružiće vam prirodne šećere i zameniti elektrolite koje ste izgubili, ali vam i dati pozamašnu dozu vitamina. Prirodni sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od soka od pomorandže zbog manje kiselosti.
Možda vam se čini da je ovo čudan izbor ali hrana bogata mineralima, baš poput konzervirane tunjevine, nadomestiće potrošene hranjive materiju u organizmu, čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.
Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, telo gubi veću količinu kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnine. Zato navalite na banane i ublažite sebi muku.
BONUS VIDEO: Da li nam je novac dovoljan za sreću?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare