Podeli
Foto: Privatna arhiva

Ako ste korisnik Tvitera, verovatno ste primetili da je prošle nedelje glavna tema na ovoj društvenoj mreži bila - ajvar. A sve je počelo sa objavom Vesne iz Uba, koja inače putem Tvitera prodaje svoje domaće gurmanluke. Pričali smo sa njom o fami koja se digla oko njenog ajvara.

Vesna iz Uba prodaje ajvar i ostalu zimnicu putem društvenih mreža, a rasprava oko njenih proizvoda postala je glavna tema mnogih objava. A ona je samo prokomentarisala nešto što joj je na Tviteru jako zasmetalo – i tako je sve počelo.

“Vidim da me mnogi osuđuju i ismevaju i nema veze, neka ih. Ja se ne ljutim, ali i ne stidim ničega jer svojim trudom i radom dolazim do svakog dinara. I moram da pomognem svom suprugu i svojoj porodici da stanemo finansijski na noge”, napisala je ona u tvitu, koji je kasnije obrisala. Međutim, te njene reči pokrenule su pravi rat, a mnogi su stali u zaštitu Vesne i ljudi koji prodaju svoje proizvode putem društvenih mreža.

Ovo su bile samo neke od objava ljudi.

*

*

*

Nakon opšteg haosa, Vesna je za naš portal konačno otkrila zašto je napisala spomenuti tvit, ali i zašto ga je obrisala.

Pročitajte još:

“Mene nije niko lično napao. Ja sam izbacila tvit sa ponudom za oktobar, pa sam ušla na lajnu da čitam tvitove pošto sam legla da spavam. Naletim na razgovor dvoje ljudi u kojem su pričali kako su pojedini od Tvitera napravili pijacu, šalili su se na račun nekih od nas. Mene je to pogodilo i revoltiralo da napišem onaj tvit koji je izazvao haos”, objasnila je.

A tvit je posle nekog vremena obrisala, jer joj nije prijala takva pažnja – a i, kako kaže, zauzeta je žena.

“Morala sam da izbrišem, jer toliko sam interakcija dobijala, da nisam mogla da se snađem. Drugo, bila sam u letnjoj kuhinji i kuvala džem, bila sam zauzeta. Iskreno da vam kažem, sve to mi je jako smetalo, ta halabuka, jer nisam takav tip, meni je Tviter izvor zabave, a i da olakšam svoju dušu ponekad. Ja se nikad nisam pretvarala, ono sam što sam, kakva sam kod kuće takva sam i na Tviteru, ili bilo gde”, ispričala nam je.

Pročitajte još:

Uprkos tome što je ajvar zbog nje postao hit tema, nije joj doneo više narudžbina nego inače. Ali Vesna ima svoje stalne mušterije koje joj donose pristojnu zaradu, i koje uvek hvale ukus njenih specijaliteta. Sa prodajom domaćih gurmanluka počela je kada joj je ćerka otišla u Beograd na školovanje 2014.

“Bio nam je potreban još neki vid zarade, jer je od jedne plate jako teško sastaviti kraj sa krajem. Još je ona tad bila devojčurak, pa joj je svašta trebalo. Počela sam iz čistog zezanja, nabrali smo šipure, počela sam da kuvam džem, objavila da prodajem na Tviteru i tako je to krenulo. Suprug i ja smo prepodne brali, pa smo ih barili. Sutradan ujutru poranim, ocedim tu čorbu pa kuvam džem. I bila sam zadovoljna, lepo sam zaradila, za šporet, za dete”, priča Vesna.

U radu, koji nije nimalo lak, pomažu joj majka, ćerka i suprug, kojeg je posebno pohvalila.

“Mogu supruga slobodno da pohvalim, da on najbolje čisti papriku. Temeljan je i pažljiv, ćerka takođe, a uskaču mi ponekad i drugarice kad imaju vremena – jer ipak je ovo selo, radi se dosta, posebno uveče. Namiruje se stoka, siri se sir”, kaže.

Najzad, Vesna je pristala i da sa čitaocima našeg portala podeli recept za svoj čuveni ajvar.

Sastojci:

Pet kilograma paprike

750 ml ulja

200 ml sirćeta

250 grama šećera

soli po ukusu – Vesna preporučuje tri kašike

Priprema:

Paprika se opere, ispeče i oljušti, očisti od semenki i od ljuske i stavi se da se cedi preko noći, u mrežaste džačiće koji imaju da se kupe u svakoj poljoprivrednoj apoteci.

Ujutru se paprika samelje. Na 5 kilograma mlevene paprike ide 750 ml ulja, 200 ml sirćeta, 250 grama šećera, i tri kašike soli, zavisi od ukusa.

Sirće i šećer se dodaju u šerpu kada paprika provri, i to se prži uz stalno mešanje – a dužina zavisi od toga koliko se paprika ocedila. Posoli se po ukusu, zaljuti se po ukusu, prži se dok ne počne ajvar da “šapuće” – da vam priča šerpa, kako je Vesnina baka govorila. Dakle, kad se pojave oni krupni mehuri i ajvar počne da podiže.

Vruć ajvar se stavlja u tegle, zatvaraju se i okreću se naopako. Ne moraju da se utople, već se prekriju i ostave tako preokrenute preko noći. Kada se ajvar ohladi, tegle mogu da se skladište na odgovarajuće mesto.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar