preminula devojčica hrvatska
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Vest da je devojčica iz Nove Gradiške u Hrvatskoj preminula nakon što su je zlostavljali roditelji uznemirila je čitav region. Posebno potresno je jedno pismo upućeno njoj. Stradala devojčica više ne može da ga čuje, ali možemo da ga razumemo svi mi, kako se ovakve tragedije ne bi više događale.

Tekst Barbare Slade Jagodić sa portala Zadovoljna.hr prenosimo u celosti.

„Nepoznata devojčice, znam da nikad nećeš pročitati ovo pismo. I boli me to. Jer mogla si da naučiš da pišeš za nekoliko godina.

Ko zna da li bismo te ikada upoznali, ali volim da mislim da bismo. Mogla si da sediš u klupi s mojom ćerkom, mogla si s njom da učiš kako se drži olovka, da pišeš prva slova. Mogla si da s nama slaviš rođendan, i mi smo lavice, znaš. Šteta što te nismo upoznali uživo, a ne preko medija kad više nisi bila živa.

Nepoznata devojčice, ti koja nisi imala sreće da se rodiš u porodici punoj ljubavi, znaj da postoji mnogo ljudi koji su prema tebi osetili ljubav, koju su hteli da te uzmu, zagrle, zaštite. Imala si to jedno vreme, a onda su odlučili da ti uzmu ljubav.

Nepoznata devojčice, znaj da si ostavila traga. Možda si došla na ovaj svet da nas nečem naučiš, da nas promeniš, da nam svima pokažeš bolji način do ljubavi. Volim da verujem kako je svako dete naš vodič koje nam pokazuje put ka boljem svetu.

Znaš, i ja sam pre svoje ćerke izgubila nekoliko beba. Nikad nisu došle na ovaj svet, nisu upoznale ljubav. Govorim sebi da je tako bolje, da su one bila neka lekcija meni da promenim način života. Tvoja žrtva je mnogo veća, ali možda ćeš nas naučiti kako da bolje prepoznamo dobro i loše, kako da drugoj deci otvorimo puteve ljubavi.

Oprosti nam, devojčice, što te više nema. Oprosti nam svima, iako si nam nepoznata. Znamo ti ime i znamo ti patnje, ali lagaćemo ako kažemo da te znamo. Znaju te samo one divne osobe koji su bili tvoji udomitelji, a koji su morali da te puste jer su im tako rekli. Rekli su im da imaš svoj drugi put.

Pročitajte još:

Tvoja staza je možda bila kratka, ali put nije. Devojčice, pokrenula si neke stvari. Devojčice, možda si spasla 10 drugih života već sada, možda si spasla sestre i braću. Devojčice, tvoj je život već sada učinio više za druge nego što to neki učine za dug život. Pokazala si nam gde da gledamo. Opet. Jer smo zaboravili one druge devojčice i dečake pre tebe. Rekla si nam svima ‘stanite!’

Kako je rekao Mali princ, ‘Bitno je očima nevidljivo.’ Ljubav je bitna. Bitna si i ti iako te više ne vidimo. Hvala ti, devojčice, za sve što si uradila za drugu decu. Sad je na nama da te sledimo primerom i pomognemo svoj deci.“

Podsećamo, devojčicu su dvoje hranitelja udomili kada su joj bila svega tri meseca i ostala je sa njima pune dve godine, do kraja prošle godine. Tada ju je Centar za socijalni rad Nova Gradiška vratio biološkim roditeljima. Ona je u sredu primljena u zagrebačku Kliniku za dečje bolesti Klaićeva, a preminula je prekjuče poslepodne.

Devojčicu iz okoline Nove Gradiške je u sredu ujutro u tamošnju Opštu bolnicu donela majka i rekla da je dete palo. Lekari u Novoj Gradiški pokušali su da dete reanimiraju, a s obzirom na težinu povreda u sredu popodne su devojčicu prevezli u Klaićevu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po celom telu.

Utvrđeno je da je devojčica zlostavljana pa su roditelji u petak uhapšeni, a juče im je određen jednomesečni pritvor. Delimično su priznali počinjenje krivičnog dela kršenja prava deteta. Nakon što je devojčica preminula krivično delo za koje se majka tereti prekvalifikovaće se u “Teška telesna povreda sa posledicom smrti”. Preti joj do 15 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram