Leblebije sadrže mnoge važne vitamine i minerale, uključujući vitamine B, gvožđe, fosfor i magnezijum. Ovu mahunarku možete uključiti u predjelo ili kao glavni deo vašeg obroka, a pomaže vam da smršate.
Postoji pet razloga zbog kojih su leblebije odlična hrana za mršavljenje.
Jedna porcija leblebija sadrži otprilike 10 grama vlakana koja regulišu šećer u krvi i suzbijaju glad. Tačnije, leblebije sadrže rastvorljiva vlakna, koja doprinose zdravim crevnim bakterijama i takođe mogu pomoći u postizanju željene telesne težine.
https://www.instagram.com/p/CO5Lyvyl9f0/
Leblebije su odličan izvor proteina, kaže nutricionistkinja Sidni Lape za Eat this.
„Proteini pomažu u regulaciji gladi, što dovodi do veće sitosti i suzbijanja želje za hranom, a istovremeno su dobri za mišiće i efikasan metabolizam“, dodaje ona.
Lape takođe naglašava da proteini imaju veći „termički efekat“ u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima – što znači da telo sagoreva više kalorija u varenju proteina nego sa ova druga dva makronutrijenta.
Proteini na biljnoj bazi koji se nalaze u hrani poput leblebije, kinoe i soje mogu da pomognu u sprečavanju želje za grickalicama, kao i da vas drže sitim do večere.
Pored zasitnih efekata koji potiču i od proteina i od vlakana, leblebija sadrži i amilozu, otporni skrob koji telo polako vari. To naročito može pomoći ljudima koji boluju od dijabetesa da smršaju jer skrob deluje na sprečavanje naglih skokova nivoa šećera u krvi, kaže Lape.
Ako samo jedete lisnato zelenilo za ručak, velika je verovatnoća da ćete biti gladni u roku od dva sata od jela. Pošto leblebije nude proteine i vlakna, dodaju hranljivost obroku, a da vas to ne košta gomilu kalorija.
Ova mahunarka se može uključiti u niz jela – od variva do jela od pirinča.
„Uključivanje leblebija u ishranu može da pomogne u mršavljenju, kontroli šećera u krvi, poboljšanju lipida u krvi“, dodaje Lape.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: