Deca
Foto: RealTime Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toliko toga i dalje ne znamo o koroni, ali uveliko se izdvojila jedna od retkih svetlih tačaka ove pandemije – mališani su uglavnom pošteđeni. Naučnici sada konačno naslućuju zašto deca, za razliku od odraslih, ili ne obole od kovida 19 ili imaju vrlo blagu kliničku sliku, ali i manje šire zarazu od odraslih.

Od početka pandemije korone utešna vest jeste da su deca uglavnom pošteđena, ali to nikako ne znači da roditelji ne brinu, posebno kad se pomene odlazak u vrtiće i škole, piše Njujork Tajms.

Pročitajte još:

Srećom, više je nagoveštaja koji kažu da deca mnogo bolje podnose koronu nego odrasli. Pre svega, 17 dece mlađe od pet godina je do sada preminulo od kovida 19. Sprovode se i studije, pa tako jedna urađena u Irskoj kaže da od 848 testirane dece nijedno mlađe od 10 godina nije imalo koronu, iako su u vreme testiranja uveliko radile i škole i vrtići. I studije u Kini pokazale su da su deca pod manjim rizikom da obole od kovida 19, čak i ako žive sa odraslima koji su zaraženi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shopcjw (@shopcjw) on


Pojedini stručnjaci zato pretpostavljaju da je razlog tome to što virus ne može da prodre u ćelije kod dece, jer za razliku od odraslih, ona imaju znatno manje receptora pod nazivom ACE2, na koje se virus lepi.

Kako rastu, deca dobijaju sve više ovih receptora, pa tako raste i rizik za obolevanje.

S druge strane, neki stručnjaci veruju da deca manje šire zarazu jer iz njihovih malih pluća izlazi manje kapljica koje mogu biti kontaminirane.

Međutim, moguće je da će proći i decenije dok se ne raščivijaju sve tajne koronavirusa i dok naučnici ne dokažu i proverenim studijama ne potvrde sva lica korone, kako kod odraslih, tako i kod mališana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar