dojenje
Foto: mediadrumworld.com / Fire and Ic / Media Drum World / Profimedia

Suzi Blejk je žena kojoj se smučilo da gleda nameštene, nerealne fotografije mama koje doje kakve najčešće viđamo na društvenim mrežama i u časopisima. Zato je svoju sliku sa bebom objavila na Fejsbuku i zamolila druge žene da ih fotografiše u istoj situaciji. Nastala je čarolija.

U više od 170 zemalja sveta se od 1. do 7. avgusta obeležava Svetska nedelja dojenja, a upravo to nam je bio povod da se podsetimo fantastične serije fotografija koje prikazuju majku u najintimnijem činu roditeljstva.

View this post on Instagram

Six months into the life of my second son, I decided to take a portrait of me breastfeeding him. What spawned from this decision has taken me on a photographic expedition – documenting women around the world feeding their offspring – doing the life-sustaining act that women have done since time immemorial. This is a project about honoring women. Honoring mothers. Mothers are the unpaid and undervalued people of our world. And I believe more than anything that this needs to change. Mothers deserve respect, honor and support. They need help in raising children and managing households. A healthy society has healthy mothers and we all need to work together to change our thinking about the value we place on motherhood. As an artist, being a mother, let alone making work about mothers is basically career suicide. But you know what I think, stuff em’. I’m going to keep making work about Women. Girls. Mothers. Because I think we rock! I think we deserve to be seen. I think we deserve to be heard. I am so very pleased to announce I will be exhibiting 20 works from the series at Swan Hill Regional Art Gallery from 2nd Feb. Swan Hill has devastatingly low breastfeeding rates. I certainly hope this show will encourage more women in the area to take up and pursue breastfeeding, and hopefully shed light on the realities of this wonderful act of nurturing only a woman can give. #breastfeeding #motherhood #feminist #feminism #radfem #radicalfeminism #feministart #feministartist #woman #family #art #australianartist #swanhillregionalartgallery #swanhill #midwife #motherhood #home #blackandwhite

A post shared by Suzie Blake (@suzieblakeshoots) on

Prizori mama u medijima obično ne prikazuju realne scene iz njihovih života. Većina fotografija je obrađena, stilizovana, pa su idealizacije neminovne. Mame sa malom decom u reklamama su obično kao anđeli u belom ambijentu koji asocira na nevinost, lica su im blažena, diskretno našminkana, podočnjaka nema i sve je savršeno. Suzi Blejk se to smučilo, pa je slikala kako žene zaista izgledaju dok doje, u njihovom prelepom haosu.

Pročitajte još:

Mame s umornim očima i bez šminke, kojima mleko curi, a kosa im je prljava jer ne stižu da je operu, često ispunjavaju želje svojoj dvogodišnjoj deci dok pokušavaju da nahrane bebu. Sudopere su im pune prljavih sudova, a korpe veša. Igračke leže po podu kuće, a one nose majice na koje su bebe bljucnule,…

Suzine crno-bele fotografije predstavljaju jake, divne žene i nešto što samo one mogu uprkos nesavršenim danima i neprospavanim noćima – održavaju drugo živo biće u životu pošto su ga donele na svet.

Pogledajte:

*

*

*

*

*

View this post on Instagram

Ama & her milk donor Julia #breastfeeding

A post shared by Suzie Blake (@suzieblakeshoots) on

SZO: Majke treba da doje i kad imaju kovid 19

Majke bi trebalo da doje svoje bebe čak i ako imaju kovid 19, rekao je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanam Gebrejezus, pošto koristi nadmašuju rizik od infekcije.

„SZO preporučuje da se majke kod kojih se sumnja na bolest ili je potvrđen kovid 19 ohrabre isto kao i sve druge majke da započnu ili nastave da doje“, rekao je Tedros na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Budući da svet obeležava nedelju svesti o dojenju, Tedros je u kontekstu aktuelne pandemije rekao da mnoge prednosti dojenja za novorođenčad i decu značajno prevazilaze potencijalni rizik od infekcije kovidom 19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare