Deca
Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

Era društvenih mreža je proizvela mnogo novih fenomena, a jedan od njih je onaj u kom roditelji dele previše podataka i fotografije svoje dece.

Iako su namere roditelja obično najbolje, neke od tih objava decu mogu izložiti rizicima.

Evo liste šest vrsta dečjih fotografija koje ne bi trebalo da postavljate na mreže.

Slike čiji detalji otkrivaju gde vam dete ide u školu

Čak i mali detalj u pozadini fotke – zgrada ili tabla s imenom škole ili sportskog kluba otkrivaju lokaciju vašeg deteta, što ga automatski dovodi u opasnost.

Pročitajte još:

Fotke sa lokacijom

Ukoliko često apdejtujete mreže sa informacijama o sebi i svojoj porodici, proverite da li platforma koju koristite otkriva metadatu vaših slika. Metadata ili EXIF podaci sadrže informacije o vremenu i mestu na kom je vaša slika napravljena i uz njihovu pomoć dete može da se locira. Podesite telefon tako da tagovanje po lokaciji i metadata budu isključeni. Proverite i podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i dečje fotografiej delite samo sa ljudima kojima verujete.

Slike dece bez odeće

Kad jednom postavimo sliku na internet, više nemamo kompletnu kontrolu nad njom i ne znamo ko može videti kopiju ili podeliti je. Slike dece bez odeće mogu da privuku onlajn predatore, a čak i da nije tako vašim klincima bi jednog dana kad porastu moglo da bude neprijatno jer ste ih objavili.

Fotografije na kojoj su druga deca

Ne zaboravite ni na drugare vaše dece. Blurujte lica i detalje koji otkrivaju njihov identite ili lokaciju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar