Izložba "Beskrajna potraga" Predraga Peđe Miloševića Foto:D.Obrić

Izložba “Beskrajna potraga” istaknutog slikara Predraga Peđe Miloševića biće otvorena 21. januara u galeriji Srpskog kulturnog centra u Subotici. Postavka obuhvata 30 slika rađenih u tehnici akvarel i ulje na platnu.

Miloševićevi radovi jasno sugerišu obnovu formi klasične umetnosti. Njegovo slikarstvo je oslobođeno imperativa novine po svaku cenu. Utemeljeno je na dubinskom poznavanju klasične umetnosti i umetničkoj strategiji koja ima simboličko i metafizičnko značenje, uz finu dozu fantastike.

Predrag Peđa Milošević, „Devojka sa narom“, akvarel Foto:D.Obrić

”Među našim savremenim slikarima Predraga Milošević je nesumnjivo najbolji poznavalac medija boje i njenih pikturalnih osobenosti. O tome svedoči za našu sredinu dragocena knjiga “Slikareva tajna” koju je o tom fenomenu napisao”, zapisao je Dragan Jovanović Danilov za katalog izložbe i dodao:

„Za njega je slikanje metodično i dugotrajno fiksiranje jednog kompleksnog prizora usredsređenim slikarskim pogledom i zavidnom zanatskom ubedljivošću… Njemu su strani košmarni i traumatski svetovi. Slikarski univerzum koji stvara nisu iracionalne sile, već žudnja za harmonijom i lepotom koja dolazi iz drugih vremena. Miloševićeve duboko introspektivne slike obelodanjuju duh organizovane osećajnosti, jedan harmonični identitet i unutrašnju sabranost usmerenu na samoispitivanje, kroz obraćanje slikarskim svetionicima iz prošlosti i oplemenjivanje tih iskustava svojim ličnim umetničkim dahom”.

Predrag Peđa Milošević, „Na vremenskoj ljuljašci“ Foto:D.Obrić

Mile Tasić kaže da na uljanim slikama otkrivamo Predraga Miloševića kao slikara koji komponujući svoju sliku misli, a na njegovim akvarelima izuzetne lirske fluidnosti umetnika koji oseća najskrivenijim delovima svog bića.

„U svetu koji je sve bezdušniji i hladniji, umetnost Predraga Miloševića nas vraća svetu lepote i harmonije”, zaključio je Tasić.

Predrag Peđa Milošević „Devojka sa krinom“, Foto:D.Obrić

Predrag Milošević rođen je 1960. u Zemunu. Gimnaziju je završio u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je na Akademiji Primenjenih umetnosti u Beogradu, katedra slikarstva. Četiri godine je bio angažovan u Španiji. Izlaže i sarađuje sa više galerija u zemlji i inostranstvu. Živi u Beogradu. Član je ULUPUDS-a i umetničkog društva „RASART“.

Izložba “Beskrajna potraga” na kojoj Milošević izlaže radove nastale od 1997. do 2023. godine, biće otvorena do 21. februara.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar