Foto: Foto Goran SrdanovNova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Sećam se tog jutra, proleće, maj mesec u Zagrebu. Bio je sunčan dan, konji su se igrali, i iako nije bilo planirano da snima taj dan, obukli su joj beli mantil, našminkali je da probamo scenu. Trebalo je da mi se zatrči u zagrljaj, i ja sam je čekao za prvi filmski poljubac, ispričao je Rade Šerbedžija detalje sa snimanja filma "Gravitacija" na komemoraciji Snežani Nikšić.

Nikšićeva je preminula 3. aprila u Beogradu, ostaće upamćena po više od 40 filmskih i televizijskih naslova, kao i pozorišnih predstava, a njeni bliski prijatelji i kolege okupili su se u Jugoslovenskoj kinoteci kako bi joj odali počast.

komemoracija Snežana Nikšić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Sećam se, mi mladi glumci doši smo rano ujutru i sa kaskaderima smo doručkovali slaninu i beli luk. I oko 11 sati reditelj Ivanda je rekao da dolazi beogradska glumica Snežana Nikšić. Stigla je u mercedesu. Videli smo je prvi put, a Branko je rekao da iskoristimo taj trenutak, bili smo na nekoj ledini. Zadržavao sam svoj dah, iz mene je kuljao beli luk i slanina. I onda smo se poljubili. Zakolutala je očima, pogledala me u oči i rekla: „Znači, ti si taj moj Ličanin“ – ispričao je Šerbedžija.

Rade Šerbedžija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U svom govoru je podsetio na filmske početke Snežane Nikšić, sa kojom je bio direktan partner u ostvarenjima „Gravitacija“ 1967. i „Sedmina“ Matjaža Klopčiča 1968. godine.

– Bila je gospođica jugoslovenskog filma. Kad se pojavila na filmskome platnu sredinom šezdesetih godina prošloga stoleća, sve je zaplenila svojom nadnaravnom lepotom. Retko je tko od naših glumaca i glumica imao tako nekako gospodstveno lice kao Snežana Nikšić. Možda joj je ta činjenica i odmagala u stvaranju svoje filmske karijere, jer su naši tadašnji filmovi upravo vapili za oporim i ruralnim licima. Snežana se svojim stasom i licem nikako nije uklapala u tu balkansku ikonografiju, te je morala čekati da joj se otvori put u građanskim filmovima, kojih je bilo tako malo u to doba u našoj zemlji. I konačno je dočekala sjajnu priliku. Tada, jedan od najinteresantnijih filmskih režisera iz Jugoslavije, Slovenac Matjaž Klopčič odabrao je Snežanu za glavnu ulogu njegovoga filma „Na papirnatim avionima“, koji je bio tako dobar da je bio te godine uvršten u službenu konkurenciju Kanskog filmskog festivala. Snežanino lice u tome divnom filmu, zasjalo je punim sjajem i lepotom i zasigurno je bilo izuzetno važno za enormni uspeh toga prelepoga filma – rekao je, između ostalog, Šerbedžija, i dodao da joj je na neki način odgovarala ta posebna i na neki način povlašćena pozicija u jugoslovenskom filmu.

Volela je Snežana i film, ali je više, čini se, volela život, i to život, koga je ona sebi organizovala na svoj način dodao je poznati glumac.

– A posebno Beograd, Taru i svoju Mionu kojoj je podarila čitav svoj život.

Bonus video: Komemoracija nedavno preminuloj glumici Snežani Nikšić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar