Laura Poitras Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Dokumentarni flim "All the Beauty and the Bloodshed" o američkom fotografu Nen Goldin i njenoj borbi protiv bogate porodice Sekler, osvojio je danas Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji.

Nagrada je otišla u ruke Laure Pitras, koja se bavi istraživačkim novinarstvom, preneo je Rojters.

To je tek drugi put u 79-godišnjoj istoriji filmskog festivala u Veneciji, da je glavna nagrada dodeljena dokumentarnom filmu.

Cate Blanchett Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Australijanka Kejt Blanšet za ulogu u filmu „TAR“, dok je nagradu za najboljeg glumca dobio Irac Kolin Farel za ulogu u tragikomediji „The Banshee Of Inisherin“.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Srebrni lav pripao je francuskoj drami u sudnici „Saint Omer“, rediteljke Alis Diop koja je debitovala u igranom filmu nakon što je režirala niz dokumentarnih filmova.

Alice Diop Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Luka Gvadanjo je dobio nagradu Srebrnog lava za najbolju režiju za film „Bones and All“ sa Timotijem Šalametom i Tejlor Rasel, koja je takođe dobila priznanje za najbolju mladu glumicu.

Žiri je takođe dodelio specijalnu nagradu žirija filmu „Nema medveda“, uhapšenog iranskog režisera Džafara Panahija.

Mina Kavani i Reza Heydari Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Žiri, predvođen Džulijanom Mur, odabrao je pobedničke filmove iz takmičarske kategorije od 23 filma, od kojih su mnogi bili i kandidati za Oskara.

Julianne Moore Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

U žiriju su bili francuski reditelj Odri Divan, čiji je film „Happening“ dobio Zlatnog lava prošle godine, autor Kazuo Išiguro i iranski glumac Leila Hatami. Glavni žiri činili su italijanski reditelj Leonardo Di Kostanco, argentinski reditelj Marijano Kon i Rodrigo Sorogojen.

Dobar uspeh na takmičenju u Veneciji pokrenuo je mnoge uspešne kampanje za osvajanje Oskara poslednjih godina, koje su u nekoliko navrata dovele do nominacija, pa čak i pobeda.

Sedam puta u poslednjih devet godina Oskar za najboljeg reditelja otišao bi filmu koji je svetski premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, među kojima su filmovi Kloi Žao, Alfonsa Kuarona, Alehandra Inaritua, Giljerma del Tora i Demijena Šazela.

Na festivalu je takođe debitovalo nekoliko budućih pobednika za najbolju fotografiju kao što su „Nomadland“, „The Shape of Water“ i „Birdman“.

BONUS VIDEO: Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare