Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reditelju iz Beograda Zlatku Pakoviću uručena je sinoć u Kulturnom centru u Novom Pazaru nagrada "Ahmed Vali" za 2021. godinu, koju ova ustanova dodeljuje za životno delo na polju književnosti i pozorišne umetnosti.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da najveće priznanje grada Novog Pazara u oblasti kulture i umetnosti Paković dobije zbog uspeha predstave „Ako dugo gledaš u ponor“, koju je režirao i za koju je i dobio brojne nagrade.

Husein Memić i Zlatko Pavković Foto:Senad Župljanin/FoNet

„Pakovićev rad i angažman u novopazarskom Regionalnom pozorištu i rad sa novopazarskim glumcima obeležio je noviju istoriju pozorišnog života na ovim prostorima. Ovom predstavom pomogao je da se osvetle godine tranzicije i da se umetnošću jasnije sagledaju društveni procesi“, naveo je žiri u obrazloženju.

Paković je novopazarskom radiju Sto plus rekao da je veoma ponosan na ovu nagradu, koja se dodeljuje za životno delo.

– Sa novopazarskim Kulturnim centrum sarađujem već 10 godina, kada je ovde igrana moja predstava „Ubiti Zorana Đinđića“. Teško je govoriti o nagradi za životno delo, kada znate da pred vama predstoje tek odlučujuća dela, ali je u toliko stvar veličanstvenija – rekao je Paković.

Zlatko Pavković Foto:Senad Župljanin/FoNet

On je istakao da mu je ova nagrada, uz Ibzenovu stipendiju, pri srcu.

– Naravno da mi sve druge nagrade laskaju, ali mnogo toga mi i oduzimaju. Kada razmišljam o sebi, ja sam mnogo više bez tih nagrada, nego sa njima, ali ova je izuzetak – poručio je Paković.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić kazao je da je velika hrabrost dati Pakoviću nagradu danas u Srbiji.

– Čast mi je da je Novi Pazar sa predstavom „Ako dugo gledaš u ponor“ bio centar kulture u zemlji, zahvaljujući Pakoviću kao reditelju, piscu Enesu Haliloviću i glumcima. Ovu i sve ostale nagrade delimo svi zajedno – rekao je Memić.

Kulturni centar Novi Pazar ustanovio nagradu „Ahmed Vali“ 2015. godine, koja se dodeljuje umetniku ili naučniku za visoke rezultate na polju umetnosti, odnosno tumačenja umetnosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a nosi ime po pesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orjentalnim jezicima.

Bonus video:

Predstava Te noći sam je video u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar