Foto: Vladimir Zivojinović

Fotografije nastale u sklopu istraživanja kulturnog nasleđa bošnjačke zajednice, a čiji je autor fotograf Vladimir Živojinović, biće predstavljene na izložbi u subotu 20. januara u Kulturnom Centru VRT, u naselju Vojnice iznad Novog Pazara.

– Istraživanje jedne zajednice je težak ali zanimljiv proces, još zanimljiviji ako se to radi fotoaparatom – navodi autor, dokumentarni fotograf koji se bavi istraživanjem i dokumentovanjem života bošnjačke zajednice u jugozapadnoj Srbiji.

Foto: Jelena Janković

Ovaj projekat je započeo početkom 2023. godine, kada je Živojinović provodio vreme u Novom Pazaru. Dokumentovanjem kulturnog nasleđa bošnjačke zajednice ovaj projekat direktno doprinosi očuvanju i dokumentovanju kulturnog nasleđa zajednice na jugu Srbije.

Foto: Vladimir Zivojinović

Projektne aktivnosti će se odvijati u pretežno bošnjačkim muslimanskim zajednicama u jugozapadnom regionu Srbije, uključujući gradove Novi Pazar, Sjenicu, Prijepolje i Tutin.

Foto: Vladimir Zivojinović

Vladimir Živojinović (1993) je fotograf iz Beograda. Karijeru je započeo kao volonter 2015. godine u dnevnim novinama. Četiri godine je radio za Ringier Aksel Springer, a njegov rad se objavljuje u domaćim medijima kao što su dnevni list Blic, nedeljnik NIN i onlajn izdanje Vice.

Foto: Vladimir Zivojinović

Od januara 2018. radi za agenciju Frans pres kao stringer, a njegov rad su preuzele strane kuće kao što su francuski časopis Paris Match, Liberation, Vice UK, BBC, The Telegraph UK, La Republicca, Independent UK, BILD, The Economist, The New York Times.

Živojinović od marta 2019. radi za BBC News na srpskom kao spoljni saradnik, a od jula 2020. za Getty Images kao spoljni saradnik. Od marta 2021. radi sa UNICEF-om Srbija… Dobitnik je više nagrada.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar