Slobodan Pešić UFUS nagrada Foto:Promo

Živimo u svetu gde su sahrane važnije od pokojnika, gde su svadbe važnije od ljubavi, gde je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj, citirao je urugvajskog pisca, novinara i političara Eduarda Galeana reditelj Slobodan Pešić primajući nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije za film "Ne igraj na Engleze".

Odlukom UFUS-a, priznanje za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodeljeno je reditelju i scenaristi Milanu Jeliću, glavnom snimatelju slike Radoslavu Vladiću i reditelju, scenaristi, esejisti i teoretičaru filma Žarku Dragojeviću, saopštili su iz ovog Udruženja.

U komisiji za nagrade bili su snimatelj Predrag Pega Popović, rediteljka animiranog filma Vera Vlajić, reditelji Milan Knežević i Branislav Milošević, te filmolog i istoričar filma Božidar Zečević. Nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Slobodanu Ivetiću za scenario i režiju filma „Kreka: lovac na snove“, dok je nagradu u kategoriji animiranog filma za 2021. godinu dobio Miroslav Jelić za scenario i režiju filma „Starac i kutija“.

dokumentarni film- Kreka: Lovac na snove
Džoni Dep i Miljen Kreka Kljaković u dokumentarnom filmu „Kreka: Lovac na snove“; Foto: Promo

Memorijalnu nagradu „Jovan Aćin“ za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini, dobio je Marko Grba Singh za scenario i režiju dokumentarnog filma „Rampart“. Diploma UFUS-a dodeljena je Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE za doprinos afirmaciji filma.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dodeljena je Slobodanu Pešiću za režiju filma „Ne igraj na Engleze“.

Slobodan Pešić UFUS nagrada Foto:Promo

Zahvalivši se na nagradi, reditelj Slobodan Pešić je citirao urugvajskog pisca, novinara i političara Eduarda Galeana.

– Mi živimo u svetu gde su sahrane važnije od pokojnika, gde su svadbe važnije od ljubavi, gde je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj – opisujući stanje u srpskoj, ali i svetskoj kinematografiji i medijima, saopštili je pres služba UFUS-a.

„Ne igraj na Engleze“ prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav „prljav veš“ njihovog odnosa.

Ne igraj na Engleze Foto:Promo

Glavne uloge tumače nedavno preminuli glumac Marko Živić, Danijel Sič i Ivan Tomić, dok se u sporednim pojavljuju Isidora Građanin, Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, Marija Vicković, Pavle Veselinović, Mariana Aranđelović, Đorđe Kreća i Irena Mišović.

Film „Ne igraj na Engleze“ doživeo je svetsku premijeru na ovogodišnjim 56. Filmskim susretima u Nišu, na kojem je Ivanu Tomiću dodeljena Povelja za izuzetnu mušku ulogu. U biskopima će početi da se prikazuje od 12. maja.

Bonus video: Nenad Jezdić nagrađen na FEDISU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar