Foto:Promo/Atrijum Narodne biblioteke/Promo

Promocija knjige "Manconijevo zaveštanje" Bojana Jovanovića biće održana 21. decembra u 19 sati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, saopšteno je iz NBS.

Na predstavljanju dela „Manconijevo zaveštanje“ Bojana Jovanovića, koje je izašlo u izdanju „Derete“ govoriće, pored autora, Jelena Đorđević, Marija Šimoković i
Anđelka Cvijić.

U knjizi „Manconijevo zaveštanje“ antropolog Bojan Jovanović, kako podsećaju iz Narodne biblioteke Srbije, problematizuje primere onoga što je nastalo u istorijskom i postistorijskom prostoru i vremenu. Naime, svet se otima od vrednosti kao zamor od potrage za otkrićima, samootkrićima i dostignućima. Veliki iskorak ka stvaranju novog ujedno je i čovekov otklon od dotadašnjeg sveta, pa se i njegov položaj određuje postojanjem u međusvetu.

Pre no što biva prinuđen da se obuzda kako ne bi samom sebi naneo najveće zlo, čovek preispituje sve mogućnosti svog samopotvrđivanja. A to preispitivanje odvija se u domenu novih tehnoloških sistema, koji pametnim proizvodima poput kompjutera, tableta i mobilnih telefona omogućuju korisniku brzo informisanje, uvid u civilizacijske domete, upoznavanje drugačijih iskustava i korišćenje brojnih usluga u kupoprodajnim relacijama.

Korišćenjem svega toga pojedinac je, zapravo, dobrovoljno postao deo moćnih sistema. Pride živi u iluziji da ima svet na dlanu i da može da kontroliše sopstveni život. A na koncu, stvarnu kontrolu nad njim imaju baš ti sistemi…

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca