Najbolje dečje knjige Foto:Shutterstock/Promo

Autorima najboljih dečjih knjiga, za mlađi i stariji uzrast, po oceni najvećeg žirija sastavjenog od skoro 300 osnovaca, Popu D. Ðurđevu i Slavki Petković Grujičić danas su na svečanosti u biblioteci Grada Beograda uručene jubilarne nagrade 25. Dositejevo pero.

Nagrada Dositejvo pero Ðurđevu je pripala za knjigu „Cici Mu“, a Petković Grujičić za delo „Milunka Savic – heroina nežnog srca“.

Najbolje dečje knjige „Milunka Savić – heroina nežnog srca“ Slavke Petković Grujičić Foto:Promo

Odluku o najboljim knjigama doneo je „najveći i najiskreniji“ žiri sastavljen od 264 đaka beogradskih osnovnih škola koji je odlučivao između 32 knjige domaćih autora izdatih prošle godine. Druga nagrada Dositejevo pero za mlađi uzrast pripala je autorkama „Viteške avanture Despota Stefana“ Jeleni Šuput i Gorani Lemajić, a treća Bojanu Ljubenoviću za „Baksuza Srećka i njegove nevolje“.

Najbolje dečje knjige Bojan Ljubenović Baksuz Srećko i njegove nevolje Foto:Promo

U kategoriji knjiga za stariji uzrast od 5. do 8. razreda drugu nagradu osvojilo je roman „Desanka Maksimović – bajka o čovecici“ Violete Jović, a treću Dragana Mladenović za „Sve što (ni)sam očekivala“.

Za četvrt veka od kada su najmlađi dobili priliku da se izjašnjavaju o za njih napisanim knjigama više puta su za najbolje proglasili dela čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Gordana Maletić i Vesna Vidojević Gajović.

Nagradu „Dositejevo pero“ pokrenuli su 1997. godine biblioteka Grada Beograda i tri organizacije „Prijatelji dece“ opština Zemun, Voždovac i Vračar na osnovu Konvencije UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja za njih napisana, a na inicijativu knjizevnika Božidara Peševa koji je danas autorima najboljih knjiga uručio nagrade.

Pešev je na svečanosti rekao da je Dositejevo pero nagrada koju autori najviše vole jer je „iskrena i dečja“.

Bonus video: Lana Bastašić: Učim kako da pišem novu knjigu dok je živa prethodna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar