Tanja Marković Foto: Podrinske

Šabac i dalje bruji posle bizarnog događaja na otvaranju izložbe slika Ljube Popovića u Narodnom muzeju Šabac, kada je objavljena informacija o smrti šabačkog slikara Dejana Ulardžića, da bi se "preminuli" tokom večeri pojavio - živ.

Vrlo brzo nakon toga na samom otvaranju izložbe pojavio se upravo Dejan Ulardžić i tako je vest o njegovoj smrti demantovana. Zbog vesti o ovom nemilom događaju, koja je preplavila društvene mreže, danas je održana konferencija za medije u Narodnom muzeju Šabac gde je objašnjeno šta se zapravo dogodilo, pišu „Podrinske“.

„Neposredno pred otvaranje, nekih 15-ak minuta, osobe koje su lični prijatelji Dejana Ulardžića saopštili su mi da je preminuo. U momentu kada počinje samo otvaranje izložbe ja izlazim na podijum kako bih publici rekla nekoliko rečenica o stvaralaštvu Ljube Popovića i tom prilikom mi prilazi jedan čovek, za kojeg pouzdano znam da je kućni prijatelj porodice Ulardžić i da je dugogodišnji saradnik Dejanov, i moli me da ja tu vest javno objavim. Sve se dešava u nekoliko sekundi jer protokol otvaranja izložbe već traje. Ja zastajem i donosim odluku da to javno i kažem, jer u svakom slučaju autor je zaslužio minut odavanja pošte. Razmišljala sam da ako ne pristanem da izgovorim jednu takvu informaciju, to može da izazove nekakve druge reakcije, u svakom slučaju radi se o autoru koji je zaslužio da mu se oda počast“, priseća se kustoškinja Narodnog muzeja Šabac, Tanja Marković.

Ljuba Popovic
Ljuba Popović ispred svoje slike „Ima li života pole smrti“, 2009-2012, ulje na platnu, 260x400cm, Foto: Slavica Batos

Tanja Marković je među okupljenima videla ljude za koje zna da su ili njegovi bliski saradnici ili prijatelji, primetila je i žene koje su bile uplakane, i ističe da je bio muk u momentu kada je izgovorila da je umetnik Uladžić preminuo, te da u takvom momentu nije ni razmišljala da li je ta informacija zaista tačna, pišu „Podrinske“.

„Informaciju sam dobila iz nekoliko izvora u desetak minuta i od ljudi za koje znam su mu bliski. Mislim da su neki imali i kontakt sa članovima Dejanove porodice. Odali smo počast koja je trajala jedan minut i pri samom završetku protokolnog dela ja sam u jednom trenutku primetila da se Dejan pojavljuje na vratima Muzeja. Moram da kažem da su mi osećanja bila potpuno dvojaka. Ono što prvo pomislite: ‘Dobro je, nije tačno’, a potom se negde i zapitate šta se zapravo dogodilo. No, to što je izrečeno je izrečeno, na svu sreću nije tačno. Ali moram da kažem da verujem da će se sve ono što se dešava tokom jučerašnjeg i današnjeg dana stišati i da će u narednim danima i nedeljama tema u javnosti biti pre svega Ljuba Popović i značaj jedne ovakve izložbe koja je organizovana u okviru Vinaverovih dana“, istakla je Tanja Marković.

Bonus video: Dostojevski na italijanskoj oranici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare