Foto: Promo/BDP

U Beogradskom dramskom pozorištu jubilarno 100. izvođenje predstave „Trpele“, koja je nastala na osnovu dokumentarnog materijala, autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja

 

Na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković“ Beogradskog dramskog pozorišta večeras će biće jubilarno 100. izvođenje predstave „Trpele“ po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića, koji je i reditelj.

Foto: Marija Ivanišević, Dragana Udovičić/Promo/BDP

Reč je o socijalno-angažovanoj priči u kojoj su žene, koje su dugo trpele zlostavljanje, odlučile da se suprotstave nasilnicima. Komad je nastao na osnovu dokumentarnog materijala, autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja. Kao osnovno gradi vo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače.

Predstava obuhvata sedam potresnih ispovesti žena koje se nalaze na izdržavanju kazne u zatvoru.

U glumačkoj podeli su Jadranka Selec, Danica Ristovski, Milena Pavlović Čučilović, Milica Zarić, Nataša Marković, Slađana Vlajović, Ivana Nikolić u alternaciji sa Paulinom Manov.

Kostimograf je Tatjana Radišić, kompozitor Anja Đorđević, scenski pokret je radila Marija Milenković, a za scenski govor je bila zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović.

Trpele“ su premijerno izvedene 13. oktobra 2013 godine, a nakon jubilarnog 100. izlaska pred publiku, nastavljaju svoj život.

Bonus video: Predstave iz Srbije zahtevne i za ruske teatre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar