Jasmila Žbanić Foto:Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

Rediteljka Jasmila Žbanić i ove godine je došla na ovogodišnju komemoraciju u Potočarima - povodom dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Nešto ranije oglasila se na svom Fejsbuk profilu. Objavila je status i podsetila na važnost kulture sećanja.

PROČITAJTE JOŠ

Njenu objavu prenosimo u celosti.

“Ove godine biće sahranjeno 50 novih pronađenih tela muškaraca iz Srebrenice. I nakon 27 godina majke Srebrenice i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova, muževa, očeva i braće sahranjenih u skrivenim masovnim grobnicama Republike Srpske. Na isti dan srpski nacionalisti u Srebrenici prikazuju film koji veliča Ratka Mladića”, napisala je Žbanić na svom Fejsbuk profilu.

Jasmila Žbanić rediteljka je višestruko nagrađivanog filma “Quo vadis, Aida?”. Do sada, film je osvojio 14 nagrada, a osim nominacije za Oskara, imao je i dve BAFTA nominacije.

“Quo vadis, Aida?”, pored ostalih, osvojio je nagrade za najbolji balkanski film, najbolji internacionalni film, Grand Prix i nagradu kritike na Luxemburg City Film Festivalu, nagradu publike na Rotterdam International Film Festivalu, te Zlatnu zvezdu na El Gouna Film Festivalu, a nagrada za najbolju glavnu glumicu, na istom festivalu, otišla je u ruke Jasne Đuričić.

Film “Quo vadis, Aida?” večeras će se premijerno prikazati na Hrvatskoj-radio televiziji (HRT).

BONUS VIDEO: Polaganje venaca na Spomenik žrtvama genocida

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare