Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Subotičani odneli čak šest nagrada.

Dodelom nagrada večeras je u niškom Narodnom pozorištu završena  treća po redu manifestacija Teatar na raskršću koja je okupila pozorišne umetnike iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Severne Makedonije i Turske.

PROČITAJTE JOŠ:

Za trinaest nagrada, od kojih je jedanaest dodeljivao stručni žiri, a po jednu kritičari i novinari, takmičilo se šest predstava. Stručni žiri je za najbolju predstavu proglasio „Orač i smrt“ Narodnog pozorišta „Vasil Aleksandri“ iz rumunskog grada Jašija, autora Johanesa fon Tepla u režiji Silviju Purkarete.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Disput između Orača i Smrti na prvi pogled u monodramskoj formi u kamernom prostoru je zapravo pravi pozorišni spektakl koji unutar beskonačno bogatog znakovnog sistema i perfektnosti svih scenskih elemenata predstavlja vizuelni pozorišni esej o čoveku  i smrti, kao apsolutu svih istina“, obrazložio je odluku član žirija Dušan Kovačević.

Ista predstava dobila je još dve nagrade i to za scenografsko ostvarenje i vizuelnu dramaturgiju koja je pripala Dragošu Buhađiaru i Andreju Kozlaku te za najbolju mušku ulogu kojom se ovenčao Kalin Kiril.  Niko iz rumunskog pozorišta nije večeras bio u sali niškog Narodnog pozorišta a na nagradama su se zahvalili pismom.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Poklanjamo se divnoj publici koja je na naš nastup odgovorila burnim aplauzom. Želeli bismo da se zahvalimo žiriju koji nam je u svojoj velikodušnosti za predstavu “Orač i Smrt”  dodelio tri važne nagrade. Dok se naši putevi ponovo ne ukrste, želimo vam sreću i puno izazovnih pozorišnih projekata“, naveli su akteri najbolje predstave.

Predstava “Vitezovi lake male” Andraša Urbana u izvođenju pozorišta “Deže Kostolanji” iz Subotice,  pobrala je čak šest nagrada.  Timea Filep dobila je priznanje za scenski pokret, Arpad Serda za originalnu scensku muziku, Marina Sremac za kostimografiju, Boris Kučov, David Buboš i Gabor Mesaroš su proglašeni za najbolje mlade glumce a njihove koleginice Andrea Verebaš, Blanka Horvat, Dina Dedović i Timea Filep dobile su priznanje za najbolje mlade glumice. Ovom pozorištu pripala  je i  Specijalna nagrada  za koncept predstave “Vitezovi lake male”.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Reditelj Urban zajedno sa svojim autorskim timom, na jako inteligentan način, kroz veliku dozu autoironije i potencirajući vulgarnost do apsurda, otvara veliko polje za razmišljanje o pozorišnoj onaniji kojom smo nažalost sve više okruženi u ovom vremenu, te nesebično deli sa nama želju za renesansnim pozorištem, koje nam možda nedostaje“, naveo je žiri u svom obrazloženju.

Selma Alispahić proglašena je najboljom glumicom za svoju nastup u prestavi “ Rechnitz – anđeo uništenja”   Elfride Jelinek, u režiji Sabine Mitreker sa kojom se predstavio Sarajevski ratni teatar SARTR i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Nagrada za najbolju režiju pripala je Branislavu Mićunoviću za predstavu “My name is Goran Stefanovski”, Dramskog teatra iz Skoplja. Ista predstava proglašena je najboljom na osnovu odluke Okruglog stola kritike.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Mićunović je ovu predstavu režirao moderno i brižljivo, gradeći veliku i sjajnu metaforu o potrazi za identitetom i pribežištem kao konstanti ljudske sudbine. Glumci Dramskog teatra iz Skoplja izveli su taj besprekorni teatarski kaleidoskop suvereno, jakim glumačkim sredstvima i filtiranim emocijama“, naveo je žiri kritike.

Najbolje je birao i novinarski žiri po čijoj je oceni najuspešnija bila predstava “Vitezovi lake male”.

„Svake hvale vredna predstava u kojoj kroz razgaljujuću raspevanost i razigranost, odjekuje snažna kritika, ironija, samoironija, preispitivanje umetničkih dilema kao i uloge, mesta, pozicije, društvene (ne)odgovornosti glumaca, odnosno umetnika do akutnih pitanja političkog života. Urbanovski ubojito a iznenađujuće veselo“, obrazložili su svoju odluku novinari.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Bez nagrada ove godine su ostali  “Hrvatski put ka sreći” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i “Gospođica Julija”, Opere i teatra “Madlenianium” iz Beograda koji su takođe učestvovali u takmičarskom delu programa.

O nagradama je odlučivao stručni žiri čiji  predsednik bio  Vasil Vasilev, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji a članovi,  prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi, prof. mr Žanina Mirčevska, dramaturškinja, dramatičarka i profesorica na UL APRFT iz Slovenije, Tatjana Radišić, kostimografkinja i Dušan Kovačević, glumac i umetnički direktor  Gradskog pozorišta u Podgorici. Priznanja  se sastoje od statuete,  povelje i novčane nagrade koju su obezbedili  grad Niš I Ministarstvo kulture i informisanja.

BONUS VIDEO: Aplauz za predstavu Petrijin venac na 24. Teatar festu „Petar Kočić“u Banja Luci

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar