Zavirite u grandioznu Palatu umetnosti „Madlena“ (FOTO)

Kultura 20. sep 202216:29
Podeli:

Palata umetnosti "Madlena" od 7.000 kvadrata, otvorena je na Dedinju u Beogradu, prema ideji Madlene Zepter kao novi hram kulture za sve vrste umetnosti, od realizacija izložbi, kamernih koncerata i predstava, filmskih projekcija...

U sklopu svečanosti otvorena je izložba italijanske umetnice Karle Tolomeo u prostoru galerije, što je bio prvi kulturni događaj Palate umetnosti.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

– Dirnuta sam što sam ponovo ovde večeras sa vama. Prvi put kad sam se srela sa bračnim parom Zepter, nisam ni sanjala da će se desiti ovako grandiozna palata i mesto umetnosti. Ali, kada sanjate, snovi mogu i da se ostvaruju. Mecene Madlena i Filip Zepter ostvarili su ispunjenje svih snova – poručila je Karla Tolomeo.

Palata umetnosti Madlena Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U staklenom kompleksu posetioci su mogli da posmatraju bazen ispod svojih nogu u kome su bile nagrađivane sportistkinje u sinhronom plivanju kao posebna senzacija i atrakcija.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

Palata umetnosti „Madlena“, kako je istaknuto, neće biti puki mauzolej, spomenik, „kuća u kojoj vlada hladna dostojanstvena tišina, već sve to, ali i mnogo više pulsiraće životom, idejama, ambicijama, prometom stvaralaca i njihovih podviga. Biće stoga u žiži interesovanja kulturne javnosti.“

Madlena Cepter Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema ideji Madlene Zepter, zbivanja u Palati umetnosti moraju imati duh avangardnog, ali i atraktivnog. Treba da podrže kreativni potencijal pre svega mladih, ali i da budu most između nas u Srbiji i onog najvažnijeg što se zbiva u savremenom svetu.

Palata umetnosti Madlena Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U perspektivnom planu za Palatu je program „Apolonijum“ – predstavljanje novih ideja i kreacija pojedinih umetnika ili manjih grupa, koje donose svežinu originalnim ostvarenjima. Zatim javna takmičenja talentovanih debitanata u raznim oblastima umetnosti.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

Biće organizovane projekcije festivala kratkih filmskih i televizijskih formi, dokumentarnih i igranih, dok će u programu pod nazivom „Laboratorija“ pozorišni stvaraoci, koreografi, autori neverbalnog, takozvanog, postdramskog teatra, kompozitori i oni koji se bave elektronskim zvučnim istraživanjima, prikaziti svoje opite (s manjim brojem učesnika), bazirane na modernom senzibilitetu.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

Biće organizovani i godišnji konkursi za manje teatarske projekte, monodrame, kamerne kompozicije, plesne performanse.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

Planirani su i susreti s piscima, prezentacije književnih ostvarenja svih žanrova u programu „Dodir duše“, promocije knjiga, književne večeri, uz učestvovanje autora, književnih kritičara i teoretičara, dramskih umetnika. Program „Zvuci iz daleka“ doneće koncerte egzotične, ili muzike minulih epoha.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

Realizacija programa Palate umetnost Madlena je počela umetničkom senzacijom „Stolicama“ Karle Tolomeo, koja kao primer predočava estetsku ekskluzivnost kategorije „Apolonijum“. Posetioci koji do kraja tekuće godine budu ušli u novo zdanje, imaće priliku da vide raskošne oblike stolica.

Palata umetnosti Madlena Foto: Zoran Škrbić/Palata umetnosti Madlena

Igrajući se skulpturalnim formama, linijama, površinama, volumenom, proporcijama i ritmom, umetnica je realizovala unikatna sedišta. Njene fotelje, koje okružuju ceo prostor za igru glumaca, projektovane su kao izuzetno atraktivna umetnička ostvarenja, ukrašena raznobojnim plastičnim tekstilnim aplikacijama. Fotelje su otkupljene, što znači da ostaju trajni vizuelni element malog teatra.

Među brojnim zvanicama bile su i glumice Danica Maksimović i Gorica Popović koje su izrazile divljenje i sreću što je Beograd dobio ovakvo zdanje.

– Fascinantno je. Ovo je nešto što pripada svakom od nas i mi kao umetnici smo tu da podržimo Zepterove. Verujem da će biti posebnog kulturnog sadržaja kojem se radujem – rekla je Maksimovićeva.

Složila se i njena koleginica Gorica Popović:

– Ovakva ulaganja u umetnost su veoma dragocena. Umetnici su značajni za jednu zemlju jer predstavljuju njen ugled i imidž. Mislim da bi trebalo više ovakvih događaja i zdanja da postoji. Za divljenje je koliko ulažu u umetnost. U ovom inspirativnom prostoru će se sigurno odvijati lepe stvari koje su nam naophodne u ovom vremenu.

Bonus video: Svečano otvaranje Palate Madlena

Komentari

Vaš komentar