Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Ući u poznati berlinski noćni klub Berghain težak je zadatak, čak i za neke od najpoznatijih svetskih DJ-eva.

Zbog toga će oni oberučke prihvatiti izazov da se uveri UNESKO u to kako bi berlinski tehno klub trebalo da dobije status svetske baštine UNESKA, piše “Gardijan”.

Brojni umetnici smatraju kako bi podrška tela UN-a bila od vitalnog značaja za osiguranje budućnosti ovog muzičkog žanra. Tehno ritmovi pojavili su se u Detroitu sredinom 1980-ih, a kada je pao Berlinski zid, građani Berlina taj su žanr prihvatili kao savršen saundtrek za ponovno ujedinjenje. Napušteni bunkeri, elektrane i fabrike na istoku grada vrvele su od ljubitelja klupske muzike s obe strane grada koji su slavili svoju slobodu.

Ipak, covid-19 i džentrifikacija prete opstanku „slobodnog, divljeg, kreativnog Berlina’, smatra Alan Oldham, DJ iz Detroita koji je bio deo Underground Resistance kolektiva, a koji sada živi u Berlinu.

Foto: PELE GWENDAL / Sipa Press / Profimedia

„Zaštita UNESKA bi uveliko pridonela održavanju tog starog duha Berlina. Prostori poput Tresora i Berghaina bili bi zaštićeni kao kulturne znamenitosti. Toliko se mesta zatvorilo u samo sedam godina koliko sam ovde. U drugim bi gradovima to bio prirodni klupski ciklus na delu, ali Berlin je drugačiji, tu su klubovi i kreativna scena glavna vrednost grada.”

Bonus video: Lucija Šerbedžija – Kad se rade prave stvari, sve se postiže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar