Foto:Screenshot/Youtube

Kejt Vinslet, Met Dejmon, Lorens Fišburn i Dženifer Ili, glavni glumci iz filma "Zaraza", snimili su videa u kojima poručuju: "Perite ruke kao da vam život od toga zavisi".

Film Stivena Soderberga „Zaraza“ (2011) o jezivoj pandemiji ponovo je dospeo u fokus ljubitelja filmova devet godina kasnije, sa širenjem koronavirusa.

Četvoro glumaca koji se pojavljuju u glavnim ulogama u ovom ostvarenju sada su se, zajedno sa Soderbergom i scenaristom Skotom Bernsom, udružili sa naučnicima iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Kornel da bi u javnosti popularisali informacije o koronavirusu zasnovane na dokazima.

Namera glumaca bila je da klipvima pomognu ljudima da zaštite sebe i svoje okruženje, spreče dalje širenje koronavirusa, podrže prakse držanja odstojanja, objasne nedoumice oko vakcina i upute na stavove stručnjaka, prenose mediji.

 

Glumica Kejt Vinslet, koja u „Zarazi“ igra epidemiologa, poručuje da je provela dosta vremena sa pravim epidemiolozima spremajući ulogu i da je najbitnija stvar koju je naučila bila: „Perite ruke, kao da vam život od toga zavisi“. „Sada je to zaista tako, uradite to da biste zaštitili sebe ili osobe oko vas“, poručila je ona.

Njen kolega Met Dejmom u svom videu poručuje da pratimo šta o svemu imaju da kažu stručnjaci i ukazuje na važnost održavanja distance među ljudima u ovim danima.

Glumac Lorens Fišburn, koji je takođe igrao doktora u „Zarazi“, podsetio je na ranije epidemije malih boginja i drugih oboljenja posle kojih su ljudi menjali način života, navodeći da se sada to dešava nama. On navodi da je rukovanje nastalo kao pokazatelj da se u ruci ne drži oružje, dodajući da je ljudski kontakt danas „način na koji virus putuje“.

A Dženifer Ili, koja je „Zarazi“ igrala naučnicu koja otkriva vakcinu, poručuje da, sve dok vakcina sada ne bude pronađena, moramo biti tu jedni za druge.

Film „Zaraza“ prikazan je premijerno na Venecijanskom festivalu 2011. a u filmu igraju i Marion Korijar, Džud Lou, Gvinet Paltrou, Brajan Krenston, Sana Latan i Eliot Guld.