Metahuman Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Žene su u kulturi dominantnije od muškaraca, jer je u javnim institucijama kulture u Srbiji zaposleno čak 59 odsto pripadnica lepšeg pola, pokazalo je istraživanje beogradskog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, saopšteno je iz Zaprokula.

„Žene u javnim ustanovama kulture“, najsveobuhvatnija, statistička studija o položaju žena u kulturi pokazala je da su žene u većoj meri i posetioci kulturnih dešavanja, pa tako 61 odsto žena posećuje pozorišta naspram 39 procenata muškaraca.

U muzejima su brojke još veće – 63 odsto žena naspram 37 procenata muškaraca. Žene češće čitaju i češće posećuju biblioteke, a tipičan profil čitateljke jeste da je mlada, visokoobrazovana žena i stanovnica urbanog područja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zaprokul je po prvi put u Srbiji sproveo i istraživanje „Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“ na uzorku od 256 ispitanica, vizuelnih umetnica iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije, a ciljevi istraživanja su bili afirmacija i što veća vidljivost ženskog stvaralaštva.

Rezultati održavaju našu realnost, pa tako nešto više od 40 odsto vizuelnih umetnica smatra da su one danas još uvek nedovoljno vidljive.

Premda su žene oduvek bile deo istorije umetnosti, nisu bile prisutne jednakim intenzitetom i kontinuitetom kao muškarci.

Čak 72.8 odsto vizuelnih umetnica smatra da je za njihovu profesionalnu afirmaciju veoma važna aktivnija i bliskija saradnja sa kustosima i kustoskinjama, kao i drugim umetnicama na zajedničkim projektima.

Položaj vizuelnih umetnica – kao i žena u drugim umetnostima – više nikad ne treba da bude tabu tema, i sve institucije kulture treba da im pruže još intenzivniju javnu podršku da slobodno progovore o društvenim stereotipima, prevazilaženju predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaja žena u umetnosti savremene Srbije, saopšteno je iz Zaprokula.

Bonus video: Žene naučnice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar