Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Ne pamti se da je neka predstava u Zagrebu izazvala toliku pomamu, kao što je to slučaj s komadom Bitef teatra "Lepa Brena Project". U Hrvatskoj tolika jagma vlada za ulaznicama za ovaj komad, čije je izvođenje trebalo da se desi 7. i 8. marta, da će se predstava igrati još dva puta - 6. marta i još u jednom terminu dan kasnije.

Predstava „Lepa Brena Project“ problematizuje život nekada najveće balkanske muzičke zvezde, ali i fenomen bivše nam zemlje Jugoslavije. Komad tako problematizuje raspad socijalizma i razotkriva skrivanu pozadinu važnih događaja.

Ili kako je pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki, nakon izvođenja predstave prošle godine na Sterijinom pozorju napisala za Nova.rs:

Projekat, odnosno prodžekt, je i sama Lepa Brena – i to medijski, finansijski, sociološki, kulturološki, pa i nacionalni, u smislu onovremene nacije jugoslovenske. Kao što je i Jugoslavija, kažu, bila projekat…“

Za samo tri dana, kako javlja „Jutarnji list„, rasprodate su obe predstave u zagrebačkom Kerempuhu, telefoni u pozorištu ne prestaju da zvone, i Zagreb trese, da citiramo ovu novinu, Brenomanija!

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Komad, čiji koncept i režiju potpisuju Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, nastao je zapravo iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i hrvatske spisateljice Vedrane Klepic. Lepu Brenu igraju čak četiri glumice: Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović, a tu je i glumac Vlada Aleksić u alternaciji s Ivanom Markovićem. Likovi u predstavi su: Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pesme, Brena Jugoslovenka i Brena Seksualnosti.

Lepa Brena je, kako su podsetili autori uoči premijere u Bitef teatru, najveća zvezda Jugoslavije, simbol njenog šoubiznisa i prosperiteta. Njena karijera koja je počela u turbulentnim osamdesetim godinama, kao da prati sve socijalističke i postsocijalističke kulturne, političke i ekonomske transformacije koje su se desile sa Jugoslavijom, uključujući i raspad zemlje i njenu stidljivu reinvenciju u kulturnom prostoru. U figuru Lepe Brene upisane su teme šou biznisa, odnosno tržišno-kapitalističkog funkcionisanja u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih; potom rata, tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva, i na koncu nostalgije za starom zemljom. Istovremeno, figura Brene neminovno spaja društveno-politički kontekst sa našim ličnim istorijama, afektima, i življenim iskustvom.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Lepa Brena je za autore, ali i za mnoge druge – simbol; i stare zemlje, i našeg odrastanja, i otkrivanja seksualnosti. Stoga projekat nisz zamislili kao biografsku predstavu. Kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, želeli su da suštinski pričaju o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje četiri decenije na ovim prostorima, o društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočarenjima i nadi, i o svima nama.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Sama predstava podrazumeva istraživanje različitih izvođačkih praksi, od strane autorskog tima i pet izvođača na sceni. Reč je dakle o pet Brena koje kroz monološke iskaze kontekstualizuju temu projekta, problematizuju je i stupaju u međusobne odnose, tvoreći tako od niza monologa jednu široku dijalošku formu.

Pre gostovanja u Zagrebu, „Lepa Brena Project“ biće izvedena 9. februara u Bitef teatru.

Bonus video: Bitef polifonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar