Čačanska galerija u Zagrebu organizovala izložbu slika Nadežde Petrović za slabovide osobe Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinovic

U Zagrebu je u Tiflološkom muzeju - za slabovide, otvorena izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović", saopštila je Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka koja je suorganizator.

Time su prvi put slepim i slabovidim posetiocima dostupne slike Nadežde Petrović, među kojima četiri originalne iz fonda čačanske Galerije: „Bavarac sa šeširom“, „Prizrenka“, „More“ i „Gračanica“, koje su taktilnim pločama prilagođene osobama oštećenog vida.

Izložena je i replika biste Nadežde Petrović, delo vajara Ivana Meštrovića, koja je u centru Čačka. Repliku su napravili učenici čačanske Umetničke škole.

„Ovom izložbom ponovo je povezano dvoje velikana srpske i hrvatske umetnosti – Nadežda Petrović i Ivan Meštrović koje su spajali dugogodišnje prijateljstvo i iskrena podrška u stvaralaštvu“, piše u saopštenju čačanske Galerije.

U organizovanju izložbe, pored čačanske Galerije i zagrebačkog Tiflološkog muzeja, učestvovao je i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, uz podršku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatske.

Uoči otvaranja izložbe beogradska glumica Vanja Milačić je izvela monodramu „Nenapisana pisma Nadežde Petrović“ čija je autorka spisateljica iz Čačka Milkica Miletić.

Monodramu je pratio audio-opis specijalno pripremljen za izložbu „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“.

Bonus video: Rimski period: Slikarstvo Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar