Momčilo Bajagić Bajaga Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nagrada "Zlatni Orfej" 38. Međunarodnog festivala poezije "Srpsko pero" dodeljena je sinoć u Jagodini Momčilu Bajagiću Bajagi za svevremeni pečat i trajni doprinos srpskoj kulturnoj baštini.

U saopštenju žirija, u sastavu Milan Jakovljević predsednik, Miodrag Petrović, Stevo Grkinić i Ivan Lalović članovi, se navodi da je „Momčilo Bajagić Bajaga, renomirani pop-rok muzičar, kompozitor, pesnik, autor muzike za brojne filmove, svojim angažmanom dao nemerljiv doprinos da svekoliko područje srpske kulture bude mesto iz koga se odgonetaju mnoge tajne civilizacije, pobeđuje svet predrasuda, šalju poruke da epika ima svoju liriku, a sve melodijom i baršunastim glasom neprikosnovenog tragača za smislom“.

Dodaje se da se Momčilo Bajagić ubraja u red vrsnih pesnika, a njegovi stihovi pretočeni u rok pesme, one sa rasnim ritmom kao i balade, zavređuju da budu ukoričene u knjigu najlepše poezije.

Nagradu „Zlatni Orfej“ Bajagiću je uručio predsednik Saveta festivala Milan Jakovljević, a Bajagić je zahvalio na nagradi i rekao da nije očekivao da će se naći medju dobitnicima Zlatnog Orfeja.

„Ovo je prvi put da sam u Jagodini, a da nemam koncert. Možda će me ova nagrada naterati da konačno skupim sve pesme u jednu knjigu i da to izdam“, rekao je Bajaga i najavio 40 velikih koncerata u regionu povodom 40 godina postojanja grupe Bajaga i instruktori sledeće godine.

Među dobitnicima ove nagrade, koja se dodeljuje od 2000. godine, su Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Ivan Rastegorac, Nenad Grujičić, Petar Pajić i drugi.

Bajagine pesme, u toku svečanosti, pevao je hor jagodinske Muzičke škole i pevačica Marina Valo iz Jagodine.

Bonus video: Bajaga u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar