Foto: ANDER GILLENEA / AFP / Profimedia

Manje od 24 sata nakon što je stotinak zaposlenih u izdavačkoj kući "Hašet buk grup" (Hachette Book Group) organizovalo masovno napuštanje kancelarija u znak protesta zbog najavljenog objavljivanja memoara Vudija Alena sledećeg meseca, kompanija je odustala od štampanja knjige.

„Izdavačka kuća ‘Hašet buk grup’ je odlučila da neće objaviti memoare Vudija Alena, ‘Apropos of Nothing’, prvobitno zakazane za april 2020. i vratiće sva prava autoru. Odluka je bila teška. U ovoj kompaniji ozbiljno shvatamo odnose sa autorima i ne otkazujemo knjige tek tako. Objavljivali smo i nastavićemo da objavljujemo mnoge kontroverzne knjige. Trudimo se da  omogućimo mnogim različitim glasovima i oprečnim stavovima da dođu do izražaja kao i da obezbedimo podsticajno i otvoreno radno okruženje za svoje zaposlene. Poslednih nekoliko dana čelnici kompanije vodili su duge razgovore sa svojim osobljem. Saslušali smo ih i zaključili da objavljivanje Alenovih memaora ne bi bilo izvodljivo“, stoji u saopštenju koje su preneli američki mediji.

Odluka izdavačke kuće da otkaže objavljivanje nije bila očekivana, iako su se mogla čuti glasna negodovanja javnosti čim je izašla vest da su memoari u pripremi. Najglasniji je bio Ronan Farou, sin Mije Farou i Vudija Alena, koji je takođe autor pod okriljem „Hašeta“. On je zapretio da će prekinuti ugovor sa njima i povući prava na Pulicerom nagrađeni bestseler „Catch & Kill“ o tome kako je razotkrivao seksualne zlostavljače.
„Hašet buk grups“ ima nekoliko imprinta, pa je Ronan izdao za „Litl, Braun end kompani“ (Little, Brown and Company) a Alena je trebalo da objavi „Grend sentral pablišing“ (Grand Central Publishing).
Američki mediji pretpostavljaju da će Vudi potražiti drugog izdavača, ali nisu previše optimistični u pozitivan ishod. Alenovi predstavnici nisu bili dostupni za komentar neposredno posle ovog obaveštenja, javio je Dedlajn Holivud (Deadline Hollywood).

O čitavom slučaju svoje mišljenje je izneo i Stiven King.
„Odluka ‘Hašeta’ je cenzura. Veoma sam uznemiren zbog toga. Ne radi se o Alenu, baš me briga za njega. Ono što me brine je kome će sledećem da stave brnjicu“, napisao je King na Tviteru.

Potom je dodao, „Kada jednom povučete nogu, sa svakim sledećim je uvek lakše“. Na komentar jednog čitaoca da je Vudi pedofil i da ne treba da ga brani, King je poručio: „Ako mislite da je pedofil, nemojte mu kupiti knjigu. Nemojte gledati njegove filmove. Nemojte da idete u Karlajl da ga slušate kako svira džez. Glasajte svojim novčanikom… tako što ćete ga držati u džepu. Mi tako radimo u Americi. I dozvolite mi da dodam kako je ‘Hašet’ ispao neosetlljiv jer je uopšte pristao da objavi Vudijeve memoare posle Ronanovih“.

Korica za knjigu, Foto: Promo

Reditelj Vudi Alen (84) decenijama pokušava da spere ljagu sa svog imena, od kada ga je ćerka Dilan optužila da ju je zlostavljao kao dete. Razotkrivanje producenta Harvija Vajnstina i organizovanje pokreta #MeToo, kada je borba žena protiv seksualnih (muških) predatora dobila na zamahu, doprinelo je da se i raniji osumnjičeni za zlostavljana, ispred svih Alen i Roman Polanski, nađu na udaru. Alenu je sada maltene čitava filmska zajednica okrenula leđa, otkazuju mu već ugovorene serije, odbijaju da distribuiraju filmove… On uporno negira optužbe i ističe da je bio više puta pod istragom s tim u vezi te da protiv njega nikad nije podignuta optužnica. Njegovi protivnci kažu da je ostalo zabeleženo kako je devedesetih godina jedan sudija konstatovao da se Vudi ponašao „neprimereno“ u svom odnosu sa ćerkom Dilan.
Ronan je, međutim, oduvek pružao vatrenu podršku sestri i kritikovao Alena na svakom koraku. Inače, dobrim delom zahvaljujući njemu je i Harvi Vajnstin „pao“. On je učestvovao u pisanju članka za „Njujroker“ u kojem su neke glumice prvi put javnosti otkrile predatorsku prirodu moćnog producenta.

Nakon informacije da se objavljivanje romana povlači, Dilan je poručila da je „neverovatno uzbuđena i zahvalna zbog solidarnosti koju su pokazali zaposleni u ‘Hašet buks grupu'“.
Alenova autobiografija pokriva i njegov porodični život i filmsku karijeru. „Hašet“ je otkupio prava još prošle godine, ali je to držao u tajnosti sve do ponedeljka, kada je zaposlenima predočen plan o objavljivanju. Oni su, zauzvrat, organizovali proteste ispred zgrade u kojoj rade.
– Smatramo da svako ima prava da kaže svoju priču, ali se ne slažemo s tim da damo Vudiju Alenu platformu sa koje će je ispričati, uz prateću distribuciju, marketing i publicitet. Smatramo da objavljivanjem knjige na neki način odobravamo njegovu verziju priče – rekao je jedan anonimni zaposleni za Refinery 29.
„Hašet buks grup“ jedna je od pet najvećih kuća u svetu izdavaštva.