dokumentarni film- Kreka: Lovac na snove
Džoni Dep i Miljen Kreka Kljaković u dokumentarnom filmu "Kreka: Lovac na snove"; Foto: Promo

Pogledajte kompletan vodič za sve filmove koji su na programu poslednjeg dana Festa, 16. maja, uz naročit osvrt na pojedina ostvarenja po izboru umetničkog direktora i selektora festivala Jugoslava Pantelića.

„Kreka: Lovac na snove“ (Srbija, 92′)
Režija: Slobodan Ivetić

Siže: Film prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. Kreka: Lovac na snove snoliko je putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

Ambiciozni dokumentarac legendarnog producenta o umetniku koji je već zaslužio tu kvalifikaciju. Publika i kritika je odavno izrekla svoj sud o stvaralaštvu Miljena Kreke Kljakovića, a u filmu „Kreka: Lovac na snove“ bićete u prilici da vidite i čujete šta o saradnji sa njim imaju da kažu i pokažu jedan Vitorio Storaro, Madžid Madžidi ili Džoni Dep. Voleo bih da ovaj film pokrene talas produkcije dokumentaraca o najvažnijim ljudima i pojavama u našoj kinematografiji… – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Selekcija: Glavni van konkurencije
Vreme: 19
Mesto: Kombank dvorana

Na programu poslednjeg dana Festa su i sledeća ostvarenja:

Centar „Sava“
11 – Gala
Otac (The Father)
V.Britanija, Francuska / 97′

Režija: Florijan Zeler
Uloge: Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Mark Gatis

Siže: Entoni ima 80 godina, nestašan je, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En ohrabrujuće dovodi. Pomoć takođe postaje nužna i za En jer ona više ne može svakodnevno da posećuje oca čija se veza sa stvarnošću ruši. Dok doživljavamo oseke i plime njegovog sećanja, postavlja se pitanje za koliko sopstvenog identiteta i prošlosti Entoni može da se drži? Kako se En snalazi dok tuguje zbog gubitka oca, dok je on još živi i diše pored nje?

Film Florijana Zelera je nešto što nikako ne treba da se propusti. Maestralno ostvarena uloga ser Entonija Hopkinsa najbitiniji je ali ne i jedini razlog za to. Ovo je film koji kao da nudi sliku materijalizovanih osećanja, emocije. Đavolski siguran u svakoj grimasi, izrazu patnje ili euforične uvertire koja ne doživljava razradu, Hopkins u ovom filmu ostvaruje ulogu kojoj je mesto na spisku onih najboljih u (usudiću se da kažem) istoriji filma – napominje Jugoslav Pantelić.

Centar „Sava“
13.30 – Festovih 50
Borsalino
Francuska / 125′

Režija: Žak Dere
Uloge: Žan-Pol Belmondo, Alen Delon, Katrin Ruvel

Kada izađe iz zatvora, tokom tridesetih godina u Marseju, gangster Sifredi želi da nađe svoju staru devojku. Ali njegova ljubav je sa drugim gangsterom, Kapelom i dolazi do borbe. Međutim, dvojica muškaraca odlučuju da postanu partneri i kreću u potragu za kontrolom kriminalnog podzemlja. Oni počinju sa nameštanjem borbi i konjičkih trka, ali na kraju prelaze na opasniju teritoriju koja stavlja njihove živote na kocku.

Centar „Sava“
16.30 – Gala
Nada (Håp / Hope)
Norveška, Švedska / 130′

Režija: Marija Sudal
Uloge: Andrea Brain Hovig, Stelan Skarsgard

Odnos dvoje umetnika i emotivnih partnera, Tomasa i Anje, zapada u krizu, nakon što Anji dijagnostikuju opaku bolest.

Centar „Sava“
19 – Festovih 50
Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea (The Godfather Coda: The Death Of Michael Corleone)
SAD / 157′

Režija: Fransis Ford Kopola
Uloge: Al Paćino, Dajen Kiton, Talija Šajer

U trećem filmu trilogije o porodici Korleone, Majkl Korleone je u šezdesetim godinama. Njime dominiraju dve strasti: oslobađanje porodice od zločina i pronalaženje odgovarajućeg naslednika. Taj naslednik bi mogao da bude Vinsent, ali on je možda i iskra koja Majklovu nadu u poslovni legitimitet pretvara u pakao nasilja.

* U septembru 2020, povodom 30. godišnjice filma, najavljeno je da će premontirana verzija filma Kum 3, pod naslovom Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea biti prikazivana u ograničenom broju bioskopa. Kopolina premontirana verzija je obuhvatila promene na početku i kraju filma i neke preuređene scene i muzičke sekvence. Ukupno vreme trajanja ove verzije je 157 minuta u poređenju sa 162 minuta originalnog filma.

Kombank dvorana
9 – FEST 49
Sve će biti u redu (Cosa sarà / Everything’s Gonna be Alright)
Italija/101′

Režija: Frančesko Bruni
Uloge: Kim Rosi Stjuart, Lorenca Indovina, Barbara Ronki

Bruno Salvati je slabo uspešni reditelj koji se rastavio od supruge Ane sa kojom ima dvoje dece. Nakon što mu se pogorša zdravstveno stanje, Brunu dijagnostikuju bolest koja zahteva davaoca…

Kombank dvorana
11.30 – Gala
Amonit (Ammonite)
V. Britanija, Australija / 120′

Režija: Fransis Li
Uloge: Kejt Vinslet, Sirša Rounan, Džema Džouns

Priznata, samouka paleontološkinja Meri Aning 1840. godine radi na obali južne Engleske. Dani njenih čuvenih otkrića su iza nje, pa sada lovi fosile kako bi ih prodala bogatim turistima i tako izdržavala sebe i bolesnu majku. Jedan takav turista, Roderik, poverava Meri brigu o svojoj mladoj supruzi Šarlot, koja se oporavlja od lične tragedije. Meri, čiji je život svakodnevna borba sa siromaštvom, ne može sebi da priušti da odbije ponudu, ali, ponosna i neumoljivo strasna, sukobljava se sa svojim neželjenim gostom. Meri i Šarlot otkrivaju da svaka može da ponudi drugoj ono za čim su tragale: spoznaju da nisu same.

Kombank dvorana
14 – FEST 49
Mainstream
SAD / 94′

Režija: Đia Kopola
Uloge: Maja Hok, Endru Garfild, Met Vulf

Neposredno iznad Holivud bulevara živi Frenki, mlada žena u ranim dvadesetim, koja želi da živi po svom. Suočavajući se sa smrću oca, ona želi da učini nešto značajno, ali nije sigurna na koji način i kako u svetu punom sadržaja i narcizma, u kojem nije lako “ne upoređivati se i ne očajavati.“ Zaglavljena u baru kao barmen, zajedno sa najboljim prijateljem Džejkom, ona postavlja pitanje šta ljudi danas najviše cene? Poznanstvo sa misterioznim Linkom, čovekom koji živi život bez pravila, nadahnuće Frenki da snimi i postavi na internet njegove antimejnstrim pripovedi.

Kombank dvorana
16.30 – FEST 49
Bićemo zaboravljeni (El olvido que seremos / Forgotten We’ll Be)
Kolumbija / 136′

Režija: Fernando Trueba
Uloge: Havijer Kamara, Nikolas Rejes Kano, Patrisija Tamajo

Zasnovan na kultnom romanu Hektora Abada Fasiolinsea, film prikazuje život Hektora Abada Gomeza, istaknutog lekara i aktiviste za ljudska prava u polarizovanom, nasilnom Medeljinu sedamdesetih. Porodični čovek se brinuo ne samo za sopstvenu decu, već i za decu iz siromašnih staleža, pa je njegov dom bio prožet vitalnošću i kreativnošću, što je rezultat obrazovanja zasnovanog na toleranciji i ljubavi. Ništa nije moglo predvideti da će kancer oduzeti život jednoj od njegovih voljenih ćerki. Vođen tugom i besom, Hektor se posvetio društvenim i političkim uzrocima vremena. Ali, netolerantno društvo Medeljina maltretiralo bi ga dok konačno nije ućutkan. Ovo je intimna priča viđena očima njegovog sina jedinca, Hektora Abada Fasiolinsea, jednog od najistaknutijih pisaca moderne književnosti na španskom jeziku.

 

Dom omladine Beograda
9 – FEST 49
Svi mrtvi (Todos os mortos / All The Dead Ones)
Brazil, Francuska / 120′

Režija: Marko Dutra, Kaetano Gotardo
Uloge: Mavusi Tulani, Klarisa Kiste, Karolina Bjanki

Brazil, početkom 20. veka. Grad Sao Paulo se brzo razvija. Ropstvo je ukinuto. Tri žene iz porodice Soares, nekadašnje vlasnice zemlje i robova, vraćaju se u grad. Izgubljene nakon smrti svoje poslednje kućne pomoćnice, one se bore da se prilagode promenama u Brazilu. U isto vreme, porodica Naimento, čiji su članovi nekada radili kao robovi na farmi Soaresovih, suočavaju se sa društvom u kojem nema mesta za oslobođene crnce. Između prošlosti i sadašnjosti Brazila, bez svog mesta na Zemlji, svi se bore za opstanak u savremenom svetu.

 

Dom omladine Beograda
11.30 – Glavni takmičarski
Za decu (Kids Run)
Nemačka / 104′

Režija: Barbara Ot
Uloge: Janis Nivener, Lena Tronina, Eline Denst

Siže: Andijev život je stalna borba za njegov dom, njegovo troje dece i ženu koju još uvek voli. Ima samo dve nedelje da joj vrati pozajmljenih 5.000 evra. Kada ostane bez posla, učešće na amaterskom boks turniru čini mu se kao jedino rešenje.

Izuzetan film o borbi oca Andija Jovanovića koga glumi trenutno najveća nemačka zvezda Janis Nivener za svoju porodicu. Iako je ova tema više puta obrađivana na filmu ova priča i ovaj izraz koji nam nude protagonisti filma je nešto na šta treba obratiti pažnju – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Dom omladine Beograda
14 – Glavni takmičarski
Lovac (El Cazador, Young Hunter)
Argentina / 100′

Režija: Marko Berger
Uloge: Huan Pablo Sestaro, Huan Barberini, Lautaro Rodriges

Siže: Esekiel je sam kod kuće dok njegovi roditelji putuju. Nosi težinu požude za drugim muškarcima, ali je skriva dok se ne pojavi zgodni skejter Mono. Ovaj odnos uvešće ga u mrežu manipulacije i eksploatacije, koja će ga odvesti neočekivanim putem.

Izuzetno smeo film koji obrađuje veoma značajnu temu pedofilije iz ugla koji je jednako mučan kao i sama tema ali neophodan za sagledavanje. Pored toga što se radi o vrhunskom umetničkom delu, ima i ono što ga čini angažovanim a to je uloga edukacije publike koja potencijalno može da postane i žrtva njegove tematike. Retko smo u istoriji kinematografije imali doticanje ove teme na takav način. Neverovatno, opominjujuće i edukativno – prenosi svoje utiske umetnički direktor FEST-a za naš portal.

Dom omladine Beograda
16.30 – FEST 49
Iznevereni (Den største forbrytelsen / Betrayed)
Norveška / 126′

Režija: Erik Svenson
Uloge: Nikolaj Kleve Brok, , Mihal Kosterkievic

Godine 1942, 26. novembra, policija je privela stotine norveških Jevreja i odvela ih u luku u Oslu, gde su zajedno sa pritvorenicima iz zatvora ukrcani na nemački teretni brod “Dunav“. Ukupno 302 muškarca, 188 žena i 42 dece otplovilo je za Nemačku, uključujući i porodicu Braude, a krajnje odredište bio je logor Aušvic. Zasnovano na istinitoj priči o porodici Braude, običnoj norveškoj porodici čija je sudbina zapečaćena činjenicom da su Jevreji.

Dom omladine Beograda
19 – FEST 49
Bićemo zaboravljeni (El olvido que seremos / Forgotten We’ll Be)
Kolumbija / 136′

Režija: Fernando Trueba
Uloge: Havijer Kamara, Nikolas Rejes Kano, Patrisija Tamajo

Zasnovan na kultnom romanu Hektora Abada Fasiolinsea, film prikazuje život Hektora Abada Gomeza, istaknutog lekara i aktiviste za ljudska prava u polarizovanom, nasilnom Medeljinu sedamdesetih. Porodični čovek se brinuo ne samo za sopstvenu decu, već i za decu iz siromašnih staleža, pa je njegov dom bio prožet vitalnošću i kreativnošću, što je rezultat obrazovanja zasnovanog na toleranciji i ljubavi. Ništa nije moglo predvideti da će kancer oduzeti život jednoj od njegovih voljenih ćerki. Vođen tugom i besom, Hektor se posvetio društvenim i političkim uzrocima vremena. Ali, netolerantno društvo Medeljina maltretiralo bi ga dok konačno nije ućutkan. Ovo je intimna priča viđena očima njegovog sina jedinca, Hektora Abada Fasiolinsea, jednog od najistaknutijih pisaca moderne književnosti na španskom jeziku.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
11.30 – Glavni takmičarski
Lihvar (Loan Shark)
Srbija / 90′

Režija: Nemanja Ćeranić
Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović

Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
14 – Glavni takmičarski
Oaza (Oasis)
Srbija, Slovenija, Holandija / 123′

Režija: Ivan Ikić
Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni

Siže: Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskim kontaktom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu.

Sjajan film. Ne mogu da kažem da je to bio očekivani sled od Ikića nakon „Varvara”, nisam mislio da će njegovo stvaralaštvo ići u ovom pravcu. Ne znam šta sam mislio ali ovo nisam očekivao (smeh), međutim, prezaodovljan sam onim što sam dobio i siguran sam da imamo autora na koga možemo da računamo u narednim decenijama – ističe Jugoslav Pantelić.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
16.30 – Gala
Putevi kojima nisam pošao (The Road Not Taken)
SAD, V. Britanija / 85′

Režija: Sali Poter
Uloge: Havijer Bardem, El Faning, Salma Hajek, Branka Katić

Leo u mislima proživljava alternativne verzije svog života, dok njegova ćerka Moli očajnički pokušava da ga vrati u stvarni svet.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
19 – Gala
Zvuk metala (The Sound of Metal)
SAD / 120′

Režija: Darijus Marder
Uloge: Riz Ahmed, Olivija Kuk, Matje Amalrik

Ruben, bubnjar hevi-metal benda i bivši zavisnik, počinje da gubi sluh. Kada mu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi. Devojka ga odvodi na rehabilitaciju za gluve osobe, nadajući se da će to sprečiti recidiv i pomoći mu da se prilagodi novom životu. Nakon što je dočekan i prihvaćen takav kakav jeste, Ruben mora da bira između nove stvarnosti i života kakav je nekada poznavao.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
11 – Intro FEST
Ljudski glas (La voz humana / The Human Voice)
Španija / 30′

Režija: Pedro Almodovar
Uloga: Tilda Svinton

Žena posmatra kako prolazi vreme pored kofera bivšeg ljubavnika koji ne dolazi po njih, i nemirnog psa koji ne razume da ga je gospodar napustio. Dva živa bića suočena su sa napuštanjem. Tokom tri dana čekanja, ona samo jednom izađe na ulicu da kupi sekiru i kanister benzina. Prolazi kroz svakakva raspoloženja, od nemoći do očaja i gubitka kontrole. Šminka se, oblači se kao da ide na zabavu, razmišlja da se baci sa balkona, sve dok njen bivši ljubavnik ne nazove telefonom, ali je u nesvesti jer je uzela kombinaciju trinaest tableta i ne može da odgovori na poziv.

Centar „Sava“
11 – Gala
Supernova
Velika Britanija / 93′

Režija: Hari Makvin
Uloge: Kolin Fert, Stenli Tuči

Sem i Tasker su zajedno dvadeset godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti. Nakon dijagnoze koja menja život, zajedničko provedeno vreme postaje važnije nego ikada, sve dok tajni planovi ne stave na test njihovu ljubav.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
13.30 – Gala
Moja godina sa Selindžerom (My Salinger Year)
Kanada, Irska / 101′

Režija: Filip Falardo
Uloge: Sigorni Viver, Margaret Kvoli, Daglas But

Džoana sanja da postane književnica, ali, devedesetih godina u Njujorku, taj put je dugačak i težak. Kada se zaposli kao asistentkinja književne agentkinje Margaret, ona je svesna da tu priliku mora maksimalno da iskoristi. Ostaje mirna kada telefoni neprestano zvone i puna samopouzdanja obračunava se sa staromodnom i tvrdoglavom šeficom. A u agenciji, čini se, sve se vrti oko samo jedne osobe – ostarelog, kultnog autora Džeroma Dejvida Selindžera, na čije poruke obožavalaca odgovara upravo Džoana.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
16 – Gala
Otac (The Father)
V. Britanija, Francuska / 97′

Režija: Florijan Zeler
Uloge: Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Mark Gatis

Siže: Entoni ima 80 godina, nestašan je, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En ohrabrujuće dovodi. Pomoć takođe postaje nužna i za En jer ona više ne može svakodnevno da posećuje oca čija se veza sa stvarnošću ruši. Dok doživljavamo oseke i plime njegovog sećanja, postavlja se pitanje za koliko sopstvenog identiteta i prošlosti Entoni može da se drži? Kako se En snalazi dok tuguje zbog gubitka oca, dok je on još živi i diše pored nje?

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
18.30 – Gala
Nada (Håp / Hope)
Norveška, Švedska / 130′

Režija: Marija Sudal
Uloge: Andrea Brain Hovig, Stelan Skarsgard

Odnos dvoje umetnika i emotivnih partnera, Tomasa i Anje, zapada u krizu, nakon što Anji dijagnostikuju opaku bolest.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar