Vlatko Stefanovski i Tanec 25. septembra na Kolarcu Foto:Promo

Vlatko Stefanovski i Tanec, nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, 25. septembra nastupaju na Kolarcu od 20 časova.

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet decenija dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom u Makedoniji i inostranstvu. Te saradnje uvek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju muziku, ali i za makedonsku kulturu u celini. Folklorni motivi su, rekli bismo neizostavan i dominantan element njegove muzike pa je ova saradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. godine u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak napred nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa.

Zbog visokog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao kompozitor/aranžer obrada folklornih tema angažovan je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalista i autor. Njemu je povereno da muzičko spoji ova dva izvođača na dostojanstvenom, jednako vrhunskom nivou. Kombinacija se pokazala uspešnom i ovaj prestižni muzički projekat niže izvanredne koncerte. Osim premijernog nastupa na „Jesenskom muzičkom festivalu“ u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspešno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji kao i na prestižnim letnjm pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Publika svih ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl. Posebno za ovaj projekat izvođeni su antologijski plesovi „Pelistersko“, „Kasapsko oro“, „Sitna lisa“, „Postupano“, „Kalajdžsko“, „Pajduško“ i nezaboravne melodije „Eleno, čerko“, „Jano, mori, sevdalino“ u novim aranžmanima Damira Imerija. Ova vrhunska fuzija, koja je rezultirala jedinstvenim muzičkim nastupom, zasluženo živi svoj međunarodni koncertni život.

Ulaznice možete kupiti na biletarnici Kolarca i u sistemu Tickets.rs.

Bonus video: Viteški turnir Just Out kod manastira Manasija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar